Četvrtak, 22 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetMelemi od ljekovitog bilja

Melemi od ljekovitog bilja

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Melemi od ljekovitog bilja – Ljekovito bilje možete upotrebiti i za izradu melema. Tako su efektivni i korisni. A, zaista ih je lako napraviti. Sa nama saznajte kako.

Čuvamo ih u malim limenim kutijama, možemo ih nositi u torbi ili džepu, a korisniji su od mnoštva kremica na koje redovno dajemo pare. Melem za rane, za lice, opekotine, ožiljke, hemoroide, proširene vene, … Da, oni mogu biti vaša mini prva pomoć. (Pominjali smo i koje to tinkture biljaka morate imati u kući).

Kada ih naučite praviti i uvjerite se u njihovu moć, pretvorićete se u pravog malog travara. Naravno, za početak vam treba ljekovito bilje (Naučite kako da ga pravilno skupljate i sušite), ljekovita ulja, koja su slična tinkturama (o čijoj smo izradi već detaljno pisali), samo se umjesto sa alkoholom prave sa uljima (suncokretovo, maslinovo, bademovo, …), ali i med ili pčelinji vosak.

Ljekovito bilje – melem – izrada

Osnovni način izrade melema je sa medom, koji je i odličan prirodni konzervans. Med se ne kuha, jer na taj način gubi veliki postotak vitamina i minerala. Na temperaturama preko 70C izgubili bi se enzimi. Zato, da bismo dobili ljekoviti melem, u med dodajemo ekstrakte izvučene iz ljekovitih biljaka (pomoću čaja ili ulja). Smjesu dobro izmiješamo, najbolje električnim mikserom. Ove meleme možete koristiti i u ishrani.

Pročitajte: Neven – Biljka za 100 bolesti

Drugi način izrade je sa uljima i pčelinjim voskom. Potrebno vam je: oko 230 ml ljekovitog ulja (po vašem izboru), 30 gr pčelinjeg voska, 10 do 20 kapi eteričnog ulja (nije obavezno) i vitamin E (nije obavezno). Naravno, pripremite i male staklenke ili limene kutijice.

Na pari otopite pčelinji vosak pomiješan sa ljekovitim uljem. Uklonite sa pare i dodajte eterična ulja i vitamin E (ukoliko ste se odlučili i njih da koristite). Odmah smjesu sipate u posudice i ostavite da se u potpunosti ohladi. I to je to. Melem držite na tamnom mjestu, dalje od dirketnih izvora toplote, da se ne bi otopili. Mogu da traju i do 3 godine.

Pročitajte: Mlijeko od smokve protiv bradavica?

Od biljaka bi vam mogli preporučiti mnoštvo, jer je spisak zaista dug. Ali, navešćemo samo neke.

Koje ljekovito bilje da odaberete za melem?

Kopriva: protiv ispucale i suhe kože i upala

Bokvica: protiv crvenila kože i posjekotina

Brđanka: kod modrica, iščašenja, artritisa, bolova u mišićima

Čičak: protiv psorijaze, ekcema i infekcija kože

Cvjetovi nevena: liječi iritacije kože, zapaljenja, akne, rane, ujede insekata, osipe, posjekotine. Odličan je za osjetljivu i bebinu kožu

Cvjetovi kamilice: protiv hemoroida, posjekotina, rana

Gavez (listovi ili korijen): ublažava bol, otekline, potpomaže zarastanje kostiju, oporavak mišića. Dobar je i za liječenje raznih oboljenja kože.

Cvjetovi lavande: umiruje, ublažava hemoroide, bol, ali i bolesti kože.

Izvor: lifepressmagazin.com

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI