Utorak, 18 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaPERŠUN - Može biti fatalan za kardiovskularne bolesnike

PERŠUN – Može biti fatalan za kardiovskularne bolesnike

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Peršun obiluje vitaminom K koji može biti fatalan za kardiovskularne bolesnike. Vitamin K pospješuje zgrušavanje krvi, zbog čega je veoma važno da srčani bolesnici budu oprezni kad ga uzimaju, navode stručnjaci.

Ruska liječnica Jelena Mališeva nazvala je taj nutrijent “ubicom” jer može dovesti do pojave tromboze koja pak može uzrokovati infarkt ili plućnu emboliju.

Tromboza je jedan od najčešćih uzroka obolijevanja i smrti u savremenom svijetu. Pod trombozom podrazumijevamo stvaranje ugruška (tromba) u venama u nozi. Uslijed začepljenja krvne žile otežan je prolazak krvi koja treba da se vrati u srce. Kada se vena potpuno začepi, kroz nju uopće ne prolazi krv.prenosi

Uslijed slabe cirkulacije u venama krv protiče sporije, a ponekad dolazi i do zastoja u protoku. Česte su i promjene na stijenkama vena ili je sposobnost zgrušavanja krvi poremećena. Gomilaju se krvne pločice, crvena i bijela krvna zrnca pa se stvara ugrušak.

Ta bolest često je povezana sa životnom dobi, neaktivnim načinom života, prehranom i postojećim kardiovaskularnim problemima. Posebno je važno da oni koji već uzimaju antikoagulanse (razrjeđivači krvi) obrate pozornost. Ti lijekovi pomažu u borbi protiv stvaranja krvnih ugrušaka, međutim postoje supstance koje blokiraju njihov učinak.

Najopasniji od njih jest – običan peršun. Sadrži puno vitamina K, koji potiče zgrušavanje krvi.

“Kada se krvni ugrušci formiraju u krvnim žilama i ne otope, to može dovesti do fatalnih posljedica“, rekla je Mališeva.

Osim peršuna, vitamina K ima i u sljedećim namirnicama: šparoga, brokula, prokulica, karfiol, mladi luk, kelj i špinat.

Izvor: trecaobhrvatska.com

PROČITAJTE:

Planinske breskve – Ljekovita voćka za koju vjerovatno niste ni čuli

Šta je AMARANT i koja ljekovita svojstva posjeduje?

Pelin: Ljekovita svojstva i gajenje

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI