Petak, 17 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaPepelnica krastavca znatno smanjuje prinose - Ovo je sigurno rješenje za njeno...

Pepelnica krastavca znatno smanjuje prinose – Ovo je sigurno rješenje za njeno suzbijanje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Pepelnica krastavca (Erysiphe cichoracearum) javlja se u većini zemalja gdje se gaji ova biljka. Ova bolest izaziva sušenje lišća što na kraju utiče i na smanjenje prinosa. 

SIMPTOMI

Simptomi se javljaju uglavnom na licu lista u vidu bjeličaste, rastresite praškaste navlake. Navlaka je u početku u vidu pojedinačnih pustula, koje se kasnije međusobno spajaju. Tkivo lista ispod navlake žuti i nekrotira. Lišće se suši, kovrdža i prerano propada.

Najpovoljniji ekološki uslovi za pojavu i širenje pepelnice su toplo vrijeme sa čestim kišama, koje prate oblačnost.

MJERE ZAŠTITE

Od preventivnih mjera preporučuje se gajenje manje osjetljivih genotipova, plodored, izbalnsirano đubrenje, optimalan sklop biljaka i suzbijanje početnih zaraza u rasadu odstranjivanjem zaraženih listova.

Prilikom hemijskih mjera zaštite preporučujemo upotrebu preparata Systhane 24 E  koji vrlo efikasno rješava pepelnicu na krastavcu, vinovoj lozi i ružama.

Systhane 24 E  je sistemični fungicid (treće generacije) na bazi aktivne materije miklobutanil. Djeluje preventivno, kurativno i eradikativno protiv širokog spektra prouzrokovača gljivičnih bolesti na voću, povrću,vinovoj lozi i ukrasnim biljkama.

Zbog svoje sistemičnosti Systhane 24 E  brzo prodire u biljku, te ga kiša ne može isprati.

Aktivna materija miklobutanil se translocira brže i više u akropetalnom, nego u bazipetalnom smijeru i štiti novonastale biljne organe između dva tretiranja.

Systhane 24 E ne utiče negativno na korisnu entomofaunu, oprašivanje i oplodnju.

Kompletna toksikološka i ekološka ispitivanja pokazuju da je Systhane 24 E potpuno neotrovan za pčele, gliste i predatorske grinje. Veoma je tolerantan za lišće i plodove gajenih biljaka i ne uzrokuje fitoksičnost, ako je upotrijebljen u preporučenim količinama.

Pročitajte: Pepelnica vinove loze uništava rod – Evo kako da sačuvate grožđe

PRIMJENA:

Pepelnica krastavca (Erysiphe cichoracearum) u koncentraciji od 0,02-0,03% (20-30 ml u 100 lit. vode) u razmacima 8-10 dana. Smije se primjeniti najviše dva puta do cvjetanja.

Pepelnica vinove loze (Uncinula necator), prije cvjetanja u koncentraciji od 0,01% (10 ml. u 100 lit. vode) i poslije cvjetanja vinove loze u koncentraciji od 0,0125% (12,5 ml. u 100 lit vode). Može se koristiti tri puta u vegetaciji u razmacima od 10-14 dana.

Preventivnim korištenjem značajno se smanjuje mogućnost pojave rezistentnosti. Veoma dobre rezultate daje u kombinaciji sa Crystal-om, Karathane gold 350 EC ili sumporom.

Primjenjuje se 2-3 puta godišnje, u vrijeme najvećeg pritiska bolesti, neposredno prije
ili poslije cvjetanja vinove loze.

Pročitajte: Pepelnica jabuke osjetno smanjuje rodnost – Zaštita

Pepelnica ruže (Sphaerotheca pannosa var. rosae) u koncentraciji od 0,02-0,03% (20-30 ml. u 100 lit. vode) uz prethodnu provjeru sortne osjetljivosti.

Karenca: 35 dana za vinovu lozu, 14 dana za krastavce, trava sa tretiranog zasada (voćnjak, vinograd) ne smije se najmanje 14 dana koristiti za ishranu stoke.

Napomena: U vinovoj lozi smije se primjenitinajviše tri puta godišnje, a u ostalim kulturama najviše četiri puta godišnje u istom zasadu ili istoj površini. U zemljama EU Systhane 24 E je registrovan za primjenu u jabuci.

Prije primjene preparata obavezno pročitati uputstvo za upotrebu!

Uvoznik i distributer za BiH: Agrimatco D.O.O.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI