Petak, 21 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePčelarstvoPčelinjak u oktobru: Završiti sve započete poslove i pripremu pčele za zimu

Pčelinjak u oktobru: Završiti sve započete poslove i pripremu pčele za zimu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U oktobru treba zazimiti pčele i nastaviti i sve poslove na pčelinjaku koje su pčelari započeli u septembru. 

Oktobar je mjesec kada je temperatura u prosjeku niža za par stepeni u odnosu na prethodni period. Razdoblja sunčanih dana su kraća, temperatura osjetno brže pada, uz napomenu da su padavine učestalije i da je intenzitet vjetra češći tako da sve nabrojano ima kontraproduktivne efekte na radove i postupke na pčelinjaku koji nisu na vrijeme sprovedeni.

Pčele počinju pripreme za uzimljavanje

Poznato je da se u ovom mjesecu izvodi posljednje leglo, a matica praktično prestaje sa polaganjem jaja ili se polaganje svodi na najmanju mjeru, piše Dragoljub Krajnović iz Poljoprivredne stručne službe Srbije.

Pošto je vrijeme već osjetno hladnije pčele ređe izlaze u potragu za nektarom ili polenom i u košnici već uveliko počinju pripreme za uzimljavanje.

Primarna djelatnost pčela radilica u ovom periodu jeste da raspoređuju med u košnici tako da ga mogu najlakše koristiti kada formiraju klube u hladnom zimskom periodu godine. Neophodne količine i pravilan raspored zimskih zaliha hrane predstavljaju važan faktor u ovom mjesecu. Kao što je napomenuto matica na osnovu svog prirodnog instinkta obustavlja polaganje jaja u ćelije saća, ograničava se dalje uvećanje legla tako da dodatno prihranjivanje pčela u ovom periodu je nepotrebno tako da može samo da šteti zimskim pčelama.

Koliko zimskih zaliha je potrebno pčelama?

Postoji više faktora koji utiču na formiranje optimalne količine zimskih zaliha hrane za pčele, ali smatra se da količina od 15 do 25 kg meda može da zadovolji potrebe pčela u zimskom periodu.

Raspored hrane treba da je takav da ona bude lako dostupna pčelama tokom cijelog zimskog perioda.

Dobro snabdjeveno društvo hranom podrazumjeva formiranje i postavljanje okvira sa dobrim vijencem meda iznad klubeta dok sa jedne strane ramovi moraju biti dobro napunjeni medom i polenom. U isto vrijeme pčele propolisom (pčelinjim lemom-lepkom) zatvaraju sve nepotrebne otvore na košnici, učvršćuju ramove i poklopnu dasku i time ih povezuju u stabilnu kompaktnu cjelinu, podsjeća Krajnović.

Jasno je da će pčele sigurnije prevazići surove zimske uslove samo ukoliko im se obezbjedi povoljno sklonište – ispravna košnica, mir na pčelinjaku (i u neposrednoj okolini) uz preduslov da se košnice nalaze na stabilnim postoljima.

Izvor: poljosfera.rs

PROČITAJTE:

Kao se boriti protiv osa i stršljena na pčelinjaku

Iskoristite koprivu za suzbijanje Varoe u pčelinjaku

PČELINJAK – Posljednje pripreme za lakše prezimljavanje pčela

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI