Utorak, 18 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoPazite prilikom đubrenja voćaka - Hlor smanjuje prinos i kvalitet

Pazite prilikom đubrenja voćaka – Hlor smanjuje prinos i kvalitet

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kako je hlor čest pratilac mineralnih đubriva koja se najčešće mogu kod nas kupiti, treba napomenuti da su pojedine voćne vrste nejednako osjetljive na njegovo prisustvo. Otud imamo grupe voćaka koje su:

  • jako osjetljive: jagoda, malina, kupina, borovnica i trešnja;
  • srednje osetljive: jabuka, šljiva, breskva, višnja i ribizla;
  • jedino je kruška označena kao tolerantna na prisustvo hlora u zemljištu.

Kod kupovine mineralnog đubriva treba obratiti pažnju na sve hemijske elemete i jedinjenja koja ulaze u njegov sastav. Na pakovanju obično stoji samo procentualni sadržaj osnovnih NPK elemenata, ali često ne i njihov oblik, i ako se ti elementi ne nalaze u elementarnom stanju već kao jedinjenja, a kako se kalijum najčešće nalazi u obliku kalijum-hlorida, otuda i hlor. Drugi oblici kalijuma u mineralnim đubrivima obično su kalijum-sulfat, jedinjenje koje umesto hlora sadrži sumpor i kalijum nitrat, jedinjenje sa azotom.

Pomenuti izvori kalijuma su prihvatljiviji za osjetljive vrste, ali su đubriva koja sadrže ovakve oblike kalijuma često skuplja od „hlornih“.

Pričitajte: Evo kako koristiti pepeo za đubrenje voćaka

Ukoliko je poljoprivredni proizvođač u mogućnosti, poželjno je da gajenim vrstama prilagodi đubrivo i odabere ono koje će manje štetiti usjevu. Ukoliko nemamo mogućnost izbora i pri tom gajimo osjetljive vrste, primenu hlornih đubriva treba ograničiti na jesenji termin jer će tokom jeseni i zime doći do djelimičnog ispiranja hlora iz zone korenovog sistema.

Povećane koncetracije hlora u zemljištu mogu se izazvati i sa navodnjavanjem. Voda za navodnjavanje koja ima sadržaj hlora od 50-100 mg/l ne uzrokuje poremećaje u uzgoju i pogodna je za navodnjavanje voća i vinograda. Problemi sa navodnjavanjem su sa vodama koje sadrže nivo hlora iznad 170-180 mg/l i ne preporučuju se za upotrebu u voćnjacima. Zato mnogi voćari koriste kišnicu za zalivanje biljaka.

Simptomi suviška hlora u zemljištu su:

  • prerano kretanje vegetacije,
  • nepotpuno razvijanje listova,
  • uvijanje listova po ivicama,
  • deformacije lišća
  • hloroza koja dovodi do sušenja biljaka

Najčešći simptomi kod voća se obično prvo javljaju na  vrhovima i rubu listova, rubovi listova se uvijaju i nastale promene su slične onima koje nastaju usled nedostatka kalijuma ili suviška azota.

Prevelike koncentracije hlora mogu negativno da utiču na visinu prinosa, ali i kvalitet poljoprivrednih proizvoda.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI