Subota, 15 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiIza nas najtoplija zima ikad zabilježena u Europi: Februar za 3,9 °C...

Iza nas najtoplija zima ikad zabilježena u Europi: Februar za 3,9 °C topliji od prosjeka

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Na Antarktiku je temperatura prošlog mjeseca narasla iznad 20 stupnjeva, prvi put otkada postoje mjerenja. To je skoro puni stupanj više od prijašnjeg rekorda postavljenog 1982.

Evropa bilježi rekordno najtopliju zimu. Nakon januara i februar je bio iznad prosjeka i to za 3,9 °C u odnosu na razdoblje od 1981. – 2010., stoji u službenim podacima Copernicus-a (C3S).

Temperature su bile nadprosječne na velikom području, pokrivajući veći dio Europe, Sibira i središnje Azije dok su one ispod prosjeka zabilježene bile tek iznad sjeverne Aljaske. Na Antarktiku je temperatura prošlog mjeseca narasla iznad 20°C, prvi put od kada postoje mjerenja. To je skoro puni stupanj više od prijašnjeg rekorda postavljenog 1982.

“Vidjeti tako toplu zimu neupitno je uznemirujuće, ali ne predstavlja klimatski trend kao takav. Sezonske temperature, posebno izvan tropa, značajno se razlikuju iz godine u godinu“, rekao je Carlo Buontempo, upravnik Službe za klimatske promjene u Copernicusu.

Posljednja tri zimska mjeseca, natoplija do sada u Europi

Uz postojano blage temperature nad Evropom, posebno na sjeveru i istoku, protekla zima bila je 3,4 °C toplija od prosječne, u razdoblju od 1981. do 2010. godine. Temperatura je bila gotovo za 1,4 °C viša od one prethodne najtoplije 2015/16. Još u novembru, sezonska predviđanja C3S pružila su snažne naznake da bi ovo mogla biti topla zima za Europu.

Ova godina će biti ključna u borbi da se zaustave problemi s klimom i spriječi da se štetni efekti pogoršavaju. U Ujedinjenom Kraljevstvu se u novembru održava važan klimatski samit UN-a na kojem će svjetske nacije morati značajno povećati svoja nastojanja da smanje emisije ugljika kako bi se izbjeglo katastrofalno povećanje od 3 do 4 stupnja u globalnim temperaturama, piše The Guardian.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI