Pašalić: Uskoro na području Gradiške veliki sistemi za navodnjavanje

Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS rekao je da su prioriteti ministarstva na području grada Gradiške rehabilitacija postojećih i izgradnja novih sistema za navodnjavanje. To podrzaumijeva rekonstrukciju postojećeg zalivnog sistema nekadašnejg ‘Ratarstva’  od 2200 hektara u Novoj Topoli i Aleksandrovcu, te izgradnju novih kapaciteta za navodnjavanje.

-Kanalom Borna – Osorna ćemo omogućiti kvalitetnu vodu za navodnjavanje 15 hiljada hektara oranica na području Laktaša i Gradiške.Završili smo i projekte za navodnjavanje voćnjaka u Potkozarju. Sve je izvjesnije da ćemo se suočavati  više sa sušnim nego sa kišnim godinama i pripremamo se, rekao je Pašalić prilikom posjete Gradskoj upravi Gradiška.

U razgovoru sa gradonačelnikom Zoranom Adžićem  ministar Pašalić je najavio skorašnji konkurs za dodjelu državnog poljoprivrednog zemljišta pod zakup i na koncesiju. Predviđene su i izmjene koncesionih ugovora vezano za preduzeća’Marbo’ i ‘Agroexport’, a razlozi su lokacione prirode.

– Gradiška nam je prioritet jer ima velike površine obradivog zemljišta i čak 2200 hektara pod voćnjacima. U posljednjih pet godina ovdašnji poljoprivrednici  kroz direktne  podsticaje dobili su 50 miliona maraka, što je veoma respektabilno, rekao je Pašalić.

Ministarstvo poljoprivrede će podržati i projekte u Agroindustrijskoj zoni u Novoj Topoli

Gradonačlenik Zoran Adžić najavio je da od Ministarstva poljoprivrede očekuje konkretnu podršku u razvoju Agroindustrijske zone u Novoj Topoli, prevashodno računajući na pronalaženje ozbiljnog investitora, koji bi  se bavio otkupom i preradom voća i povrća iz Lijevče polja i Potkozarja.

-Uvođenjem investitora za otkup i preradu voća i povrća  u Agroindustrijsku zonu u Novoj Topoli poljoprivreda u Lijevče polju i Potkozarju bi dobila snažan zamajac. Očekujemo konkretnu podršku Ministarstva poljoprivrede i kod drugih infrastrukturnih projekata u ovoj poslovnoj zoni, rekao je gradonačelnik Adžić.

Nakon razgovora u gradskoj upravi ministar i gradonačelnik obišli su nekoliko voćnjaka u Jablanici, Turjaku i Trebovljanima.

Boško Grgić

Izvor: AgroSavjet

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Preporuka za vas