Subota, 18 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiPašalić: Nema potrebe za protestom

Pašalić: Nema potrebe za protestom

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske uradilo je sve što je do njega da relaksira situaciju sa tržišnim viškovima i nema potrebe za protestima poljopriovrednih proizvođača, posebno u situaciji kada treba ispoštovati sve preporučene epidemiološke mjere, izjavio je danas Srni resorni ministar Boris Pašalić.

Niko ne može da spriječi poljoprivrednike da protestuju, to je njihovo pravo, a isto tako smatram da se sporna pitanja ne rješavaju protestima, nego razgovorom. Mi smo dva puta reagovali ove godine kada je u pitanju interventni otkup, proljetos i jesenas i ukupno smo izdvojili za te namjene sedam miliona KM – naveo je Pašalić.

On je naglasio da će Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i dalje biti na usluzi poljoprivrednim proizvođačima i reagovati ukoliko bude potrebe.

Pašalić je podsjetio da je od te izdvojene sume za otkup, pet miliona KM bilo za otkup mesa, a dva miliona KM za otkup povrća i naglasio da su te mjere dale rezultat jer u Srpskoj nema tržišnih viškova kada je riječ o mesu.

– Svi oni koji tvrde suprotno nisu u pravu jer smo dobili informacije sa terena da nema viškova, ali postoji pad cijene. Taj pad cijene nije tipičan za Srpsku, već je globalni problem i to proizvođači moraju da shvate – istakao je Pašalić.

Prema njegovim riječima, cijene mesa bile su i niže, pa je cijena utovljene svinje 2005. godine bila 1,70 KM po kilogramu žive vage, a danas je 2,20 KM.

Pašalić je dodao da sadašnji nivo cijena “nije neka najniža tačka kada su cijene dostigle svoj minimum”.

On je naglasio da države ne mogu zatvarati granice “kada im se to prohtije” jer postoje međunarodni ugovori potpisani sa zemljama EU i Cefta, kao i određeni trgovinski sporazumi “i ne postoji argumentacija za zatvaranje granica jer nema tržišnih viškova”.

Pašalić je dodao da je presedan u tome bilo samoproglašeno Kosovo, koje je uvelo takse i zatvaranje granice prije nekoliko godina “kao potez pod blagoslovom onih koji su tu kvazidržavu i formirali” i da se to ne može uzeti kao primjer.

On je za najave prisustva udruženja iz Federacije BiH rekao da ne razumije zašto će prisustvovati protestima koji podrazumijevaju okupljanje i blokadu granice u Gradišci i kod Bijeljine jer ima i takvih graničnih prelaza u Izačiću i Orašju.

Pašalić je podsjetio da je u petak, 25. decembra, imao razgovor sa udruženjima poljoprivrednika.

On je rekao da je bilo i pozitivnih komentara u smislu realizacije mjera, kao i negativnih, ali da je to uobičajeno u razgovoru.

Pašalić je naveo da je predstavnike udruženja tada upoznao o visini agrarnog budžeta od 75 miliona KM, kao i da će se nastaviti i u narednom periodu dobra dinamika isplate podsticaja.

Poljoprivredni proizvođači Semberije danas su traktorima stigli od Agrotržnog centra u Bijeljini do terminala preduzeća “Perić” na magistralnom putu Bijeljina-Dvorovi, gdje protestuju zbog uvoza poljoprivrednih proizvoda, zahtijevajući da se zaštiti domaća proizvodnja.

Izvor: rtrs.tv

PROČITAJTE:

Protesti poljoprivrednika i blokada na carinskim terminalima Gradiška i Rača

Kako funkcioniše zadrugarstvo u razvijenim zemljama Evrope!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI