Petak, 21 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiKako funkcioniše zadrugarstvo u razvijenim zemljama Evrope!

Kako funkcioniše zadrugarstvo u razvijenim zemljama Evrope!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Zadrugarstvo u zemljama razvijenog dijela Evrope funkcioniše na drugačijim osnovama nego što je to slučaj kod nas. Naime, članovi zadruge su farmeri koji su udružili cjelokupnu svoju impovinu i stavili je na raspolaganje zadruzi. Tu imovinu čine:

obradivo poljoprivredno zemljište,
mehanizacija i oprema,
objekti za smještaj stoke,
skladišta,
hangari,
transportna sredstva i dr.
Broj ovako udruženih zadrugara može biti ograničen ili pak neograničen u zavisnosti od interesa članova zadruge. Pošto su udružili svoju imovinu, kako pokretnu tako i nepokretnu, zainteresovani su da zadruga posluje profitabilno. Iz tog razloga, u samom ugovoru koji su potpisali prilikom pristupanja ovakvoj zadruzi, definisali su sve dijelove ugovora do detalja kako bi zaštitili svoja prava ali i prihvatili obaveze definisane ugovorom.

Članovi zadruge na svojim skupštinama biraju i razrješavaju menadžment, odnosno direktora, upravni odbor i druga tijela u zavisnosti od potrebe.

Poslovne odluke donosi menadžment zadruge u dogovoru sa članovima zadruge na skupštinama koje se održavaju u određenim vremenskim intervalima.

Ovakav vid zadrugarstva ima opravdanje jer u jakoj konkurenciji koja vlada na tržištu neophodan je radi opstanka same zadruge. Na ovaj način postaju ozbiljan privredni subjekt koji ima šansu da uspješno posluje, širi se i uvećava zaradu. Zarada ostvarena na ovaj način dijeli se članovima zadruge po ugovoru skopljenom prilikom pristupanja istoj. Takođe, menadžmentu se isplaćuju mjesečne zarade.

Visina akumulacije koja se ostvari poslovanjem zadruge usmjerava se na nove poslove i nova tržišta ili se pak deponuje u poslovnim bankama.

Radi ojačanja konkurentnosti, neke zadruge se udružuju sa drugim zadrugama ili drugim privrednim subjektima odnosno trgovinskim lancima, prerađivačima radi većeg profita.

U nekim zemljama veći broj zadruga su se udružile po horizontali (bave se istom djelatnošću) ili po vertikali (sa onima koje se bave drugom djelatnosti) i tako čine velike konkurentne sisteme koji kontrolišu veći dio tržišta. Takvi sistemi najčešće imaju primarnu proizvodnju, preradu, transport, maloprodaju i veleprodaju. U ovakvim firmama nastalim udruživanjem zadruga zarađuje se veliki novac koji služi za isplatu dividende, mjesečne zarade, a isto tako i za nove investicije.

Izvor: pssrs.net

PROČITAJTE:

Clean Light Tehnologija

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI