Ponedjeljak, 4 Marta, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaJedna JABUKA na dan drži ljekara DALEKO od vas - Koje su...

Jedna JABUKA na dan drži ljekara DALEKO od vas – Koje su zdravstvene prednosti jabuke

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ovo je kratka lista zanimljivih činjenica o blagotvornom dejstvu jabuka na naše zdravlje. Neke od njih će vas iznenaditi sigurno!

Produžavaju život

Nakon analize 25.000 ljudi u dobi od 49 do 79 godina, istraživači sa Univerziteta u Kembridžu su zaključili da je čuvena engleska izreka “An apple a day, keeps a doctor away” prava istina.

Naučnici su izračunali da svakodnevnim konzumiranjem jabuka vi zaista možete produžiti život. Za ovaj magičan efekat je zaslužan pektin – prirodni polimer koji apsorbuje zagađivače (teške metale, holesterol pa čak i radioaktivne materije), i izbacuje ih iz tijela. Jabuka takođe čisti crijeva i vraća mikrofloru, poboljšava krv i jača imuni sistem. Ukratko, radi kao pravi eliksir mladosti.

Jabuke štite od raka

Jabuke sadrže izuzetno velike količine antioksidanasa koji neutrališu slobodne radikale – koji izazivaju rak. One takođe sadrže triterpenoide – organska jedinjenja koja blokiraju rast ćelija raka u mliječnim žlijezdama, jetri i debelom crijevu.

Jabuka sprječava bolesti srca

Tokom godine, istraživači sa Univerziteta u Floridi testirali su grupu žena (45 do 65 godina) na holesterol u krvi. Ispitanici su svaki dan jeli 75 grama suhih jabuka. Kao što su pokazali rezultati testova, poslije samo šest meseci, nivo lošeg holesterola kod žena pao je za 23%.

Jabuke olakšaju bolesti digestivnog trakta

Vlakna u jabukama stimulišu funkciju crijeva i podržavaju mikrofloru i pomažu u borbi protiv opstipacije. I organske kiseline, koje se takođe nalaze u jabukama, podstiču probavu.

Korisno samo meso i kora – ali ne i sjemenke

Iako se današnji tekst fokusira na koristi od jabuke, ne možemo ne spomenuti da su za ljudski organizam korisni samo meso i kora ploda. Sjemnke je najbolje izbjegavati – ono sadrži otrovne supstance. Ako slučajno pojedete 3-4 sjemenke iz jabuke, ne brinite. Međutim, radi svoje bezbjednosti pokušajte da izbjegavate sjemenke iz jabuke, jer su pune otrovnih kiselina.

Izvor: ljepota&zdravlje.ba

PROČITAJTE:

Dunja – Nabavka, čuvanje i ljekovitost

Interesantne ideje da upotrebite KORU OD JABUKE

Jabuke bi trebalo držati u frižideru

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI