Ovo su BRZORASTUĆE žive ograde za dvorište i terasu

VATRENI TRN

Brzorastuće žive ograde – Lista od 10 biljaka koje najbrže rastu i daju osjećaj privatnosti u vašem dvorištu ili terasi.

Čempres

Možda nije najbolji dugoročni izbor u manjim stambenim vrtovima, ali ova biljka može narasti i do 40m. Prirodni, domaći čempresi mogu biti odličan izbor u pravim okruženjima.

Lovor

Popularan izbor žive ograde i još je jedna brzo rastuća opcija. Može stvoriti živu ogradu visoku 1,5 – 5m.

Božikovina

Postoji širok spektar božikovine koje dobro rade kako bi obezbedile veći nivo privatnosti u dvorištu. Neke tradicionalne božikovine imaju bodljikavo lišće koje takođe može poboljšati sigurnost vrta i crvene bobice zimi. Međutim, nemaju sve božikovine vrhove i neke stvaraju glatku živicu.

Fotinija

 Ovo je brzorastući ukrasni, zimzeleni grm koji cvjeta i može biti još jedan odličan izbor za privatnost u vašem vrtu. Red Robin je jedna popularna sorta ove zimzelene žive ograde i kada se redovno obrezuje, može stvoriti gusti pokrivač za ogradu.

Vatreni trn

Kao i mnoge opcije na ovoj listi, može dobro funkcionisati i kao prirodna ograda i zaštita od pogleda. Pirakanta (poznata kao vatreni trn) je odlična i za divlje životinje. Ptice će voleti crvene ili narandžaste bobice koje se pojavljuju na jesen.

Berberis

Ove biljke mogu da variraju u veličini, od 1 do 5 metara, a mnoge imaju atraktivne prolećne cvetove praćene bobicama koje su takođe popularne među baštenskim divljinama.

Bambus

Ako želite da imate privatnost, ali nemate prostora za širi pojas grmlja, možete uzeti u obzir bambus. Pazite, međutim, iako bambusi mogu biti korisni dodaci mnogim baštama, neki mogu imati tendenciju da preuzmu vlast i ponašaju se kao korov. Ukoliko imate posla sa takvom vrstom, posadite ih u zemlju sa saksijom.

Forsitija

Drvenaste grane forsicije mogu da daju potrebnu strukturu i pokrivaju dvorište od pogleda, a sunčano žuti cvetovi s proleća zaista čine ovaj izbor savršenim. To je jedna od biljaka koje najavljuju dolazak proljeća i pružaju izvor nektara za oprašivače početkom godine.

Hortenzije

Hortenzije mogu biti zimzelene ili listopadne, biljke koje same prave ogradu ili se mogu oslanjati na zid ili ogradu. Njihovo raskošno cveće će i tokom jeseni uljepšavati vaše dvorište. Pored raskošnog cvjetanja, neke hortenzije, poput „Enziandoma“, na jesen će imati i atraktivno crveno-smeđe lišće.

Maline

Naravno, možete razmisliti i o tome da napravite ogradu koristeći tradicionalnije bobičasto voće. Na primjer, maline mogu da naprave odličanu ogradu, pošto brzo rastu i dovoljno su visoke.

 

 Izvor: magazin.novosti.rs

PROČITAJTE:

KLEMATIS je jedna od najljepših puzavica – Evo kako da je posadite, zalivate, orezujete

DUNJARICA – Otporna zimska puzavica fantastičnog izgleda

Orlovi nokti: Mirisna neuništiva puzavica, otporna i na toplotu i na hladnoću!

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Preporuka za vas

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});