Nedjelja, 25 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaOvo morate da znate ako pijete ili se njegujete jabukovim sirćetom!

Ovo morate da znate ako pijete ili se njegujete jabukovim sirćetom!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Istraživanja kažu da jabukovo sirće ima sjajne benefite po zdravlje, ali postoji ispravan i potpuno pogrešan način upotrebe ove tečnosti, a taj pogrešan način može da bude i potencijalno opasan i nezdrav.

Evo šta morate da znate ako odlučite da ispijate jabukovo sirće!

Sa čime pijete jabukovo sirće?

Ako popijete jabukovo sirće, a zatim odmah nešto drugo popijete ili pojedete kako biste ublažili njegov ukus, trebalo bi dva puta da razmislite. Iako ima puno koristi, ako ga pijete ovako, dobićete više štete nego koristi, piše TheHealthy.

“Zbog kisele prirode jabukovog sirćeta, rizikujete da ono iziritira ili čak ošteti jednjak i želudac. Učinite sebi uslugu i radije razblažite jabukovo sirće u vodi. To će zaštititi ove organe od iritacije i učiniti ga ukusnijim”, savjetuje kineziolog Met Vejk.

Pijete ga odmah nakon jela?

Licencirani nutricionista Elizabet Abel kaže da uzimanje jabukovog sirćeta na prazan stomak može da pruži dodatne benefite, ali kada se uzima neposredno pre jela, kako bi se hrana lakše svarila, što naročito pomaže starijim osobama koji imaju umanjeno lučenje želudačnih sokova. Ona predlaže i da konzumirate jabukovo sirće kao preliv za salatu, jer ćete tako pokupiti najbolje iz njega.

Pazite sa udisanjem

Jabukovo sirće može da izazove neprijatne reakcije u nosu i očima, pa nije preporučljivo unositi se blizu i udisati miris. Pazite i da ga ne udišete, ili bar ne duboko, dok ga ispijate. Sirće je ipak sirće, iako je jabukovo, savjetuje Abel. I ona preporučuje razrjeđivanje u vodi, koje će između ostalog pomoći i da zaštitite zubnu gleđ.

Uzimajte jabukovo sirće u gutljajima

Jabukovo sirće je vrlo kisela supstanca, pa se savjetuje da se ispija u gutljajima, nikako veća količina odjednom, kao što pijemo vodu. Najbolje je piti ga na slamčicu, kako bi imalo što manje kontakta sa usnom šupljinom i zubima. Pola sata nakon konzumiranja dobro je oprati zube.

Ne počinjite sa velikom količinom

I dobre stvari prave štetu kada se sa njima pretjeruje, pa je isti slučaj sa jabukovim sirćetom. Abel savjetuje da počnete sa malom količinom, kako biste izbegli osjećaj pečenja u stomaku i druge neprijatne simptome, čak iako ga razblažujete vodom.

Ne uzimajte ga pred spavanje

Ovo je loša ideja, jer nećete moći da zaspite ako se pojavi neki od navedenih neželjenih efekata. “Kad god da pijete jabukovo sirće, trebalo bi da budete u uspravnom ili sjedećem položaju bar narednih pola sata”, savetuje Laura Stiks, naturopata i klinički hipnoterapeut.

Šta ako imate heliko bakteriju

Jabukovo sirće ovde može da pogorša stvari. Ova bakterija vezuje se za čireve u želucu, a jabukovo sirće može samo da pogorša iritaciju, upozorava Abel.

Saveznik za ljepotu?

Mnogi koriste jabukovo sirće za negu kože lica protiv akni, a poznat je i tretman za uklanjanje peruti. Za šta god da ga koristite kada je u pitanju lepota, dobro je da jabukovo sirće u svakom slučaju razblažite.

“Dugotrajna izloženost jabukovom sirćetu, koje je izuzetno kiselo, može zapravo da ubije ćelije kože, ošteti kožu lica, čak i da izazove opekotine”, upozorava njujorški ekspert za njegu ljepote Kejleb Bake.

Izvpr: stil.kurir.rs

PROČITAJTE:

Koja je istinska tajna jabukovog sirćeta?

Jabukovo sirće za zdravu kožu glave, sjaj kose, protiv mašćenja i peruti!

Napravite sami domaće jabukovo sirće, čak i ako živite u gradu

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI