Petak, 30 Septembra, 2022
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiKako da produžite rok trajanja otvorenom vinu?

Kako da produžite rok trajanja otvorenom vinu?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Postoje trenuci kada ćete htjeti popiti tek čašu ili dvije vina, ali šta onda s otvorenom flašom?

Nemojte odmah prosuti višak u sudoper, postoje načini na koje možete otvoreno vino neko vrijeme održati ‘svježim’.

Prvenstveno moramo znati zašto se vino uopšte kvari. Sve se svodi na nivo kiseonika koji dolazi u kontakt sa samim vinom, kaže Kristofer Hoel, somelije i vrhunski stručnjak za vina.

Vino zahtijeva osjetljivu ravnotežu izloženosti kiseoniku. Kiseonik je presudan u procesu fermentacije i može pojačati okuse i arome vina koje se jednom otvori, ali prevelika izloženost pretvoriće vaše vino u ocat, piše “Realsimple“.

“Stoga se gotovo svaki savjet za očuvanje vina koji ćete naći temelji na smanjenju izloženosti vina kiseoniku”, dodao je Hoel.

Kako produžiti “život” otvorenom vinu

1. Zatvarajte flašu odmah nakon upotrebe

Prva linija odbrane vina je i najjednostavnija. Pazite da vino zatvarate odmah nakon što ste istočili dio.

Možete misliti da je u redu držati vino otvorenim dok ispijate jednu čašu, ali što više ograničite pristup kiseonika vinu, to će ono duže ostati dobro.

2. Držite vino uspravno

Ako držite vino u uspravnom položaju, smanjujete površinu koja može doći u dodir s kiseonikom i tako se usporava proces oksidacije.

3. Nabavite neke manje flaše

Ukoliko niste uspjeli da popijete cijelo vino do kraja, možete ga presuti u manju flašu te na taj način smanjiti količinu kiseonika pohranjenu s vašim vinom.

4. Držite vino na hladnom i tamnom mjestu

Kiseonik nije jedini neprijatelj vina, štete mu i svjetlost te visoke temperature.

“Pokušajte svoju otvorenu flašu držati na tamnom i hladnom mjestu. Frižider je obično dobro mjesto i u njemu vino može dugo ostati dobro. To usporava i proces oksidacije jer se molekuli kreću jako sporo na hladnom”, rekao je Hoel i dodao da to vrijedi samo za otvorene flaše, a zatvorene nije dobro čuvati u frižideru.

5. Uložite u sistem za očuvanje vina

Postoje dva uobičajena sistema, vakuumska pumpica, koja vadi višak vazduha iz otvorene boce te tako možete dodati nekoliko dana života svom otvorenom vinu, a nešto ozbiljniji metod je onaj sa gasovima, azotom i argonom.

Metoda sa gasom funkcioniše tako da u otvorenu flašu nasprejate malo gasa koji će tada stisnuti kiseonik te vam tako vino duže održati svježim.

Izvor: 24sata.hr

PROČITAJTE:
Napravite sami ukusno voćno vino od jabuke – CIDER

Kako da izbistrite vino?

Voda iz stabljike vinove loze obnavlja kosu

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

bijeli luk

Ozimi bijeli luk – Jesenja sadnja i skladištenje

Kako bi sadnja lukovičastog povrća bila potpuna, ne smijemo zaboraviti ni na bližeg «rođaka» crvenog luka kojeg prepoznajemo pod nazivom bijeli luk ili češnjak. Bijeli...