Petak, 24 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetOvih 7 namirnica ne mogu nikad da se pokvare!

Ovih 7 namirnica ne mogu nikad da se pokvare!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Svaki kuhinjski ormarić u svom kutku skriva namirnicu koju dugo nismo koristili pa ne znamo da li bismo je bacili ili iskoristili.

Zato vam otkrivamo spisak namirnica bez roka trajanja. One mogu da promijene ukus ili izgled ako ih pravilno ne čuvate, ali neće se pokvariti.

1. Šećer
Bez obzira da li je u pitanju svijetli ili tamni šećer sa većim procentom melase, ova slatka namirnica nikada se ne kvari. Šećer je neprijateljsko okruženje za bakterije u kojem ne mogu da žive. Jedino o čemu treba da vodite računa jeste da šećer bude na suvom i u dobro zatvorenoj posudi.

2. Med

Med može da se kristalizuje ili promijeni boju, ali ne i da se pokvari. Med čuvajte na hladnom, a ukoliko se kristalizuje, možete i dalje normalno da nastavite da ga koristite.

3. Skrobno brašno
Ako nije izloženo vlazi, čuva se na suvom i hladnom mjestu u hermetički zatvorenoj posudi, skrobno brašno neće se nikada pokvariti.

4. Ekstrakt vanile
Zbog alkohola koji sadrži, ekstrakt vanile nema rok trajanja, već vremenom sazrijeva. Čist ekstrakt ima viši alkoholni procenat i traje vječno, dok će aromi vanile nekoliko mjeseci nakon otvaranja ukus postati slabiji.

5. So
So u najgorem slučaju može da se stvrdne. Kako biste to sprečili, čuvajte ga na suvom, tamnom mjestu na kojem će sačuvati svoju strukturu.

6. Pirinač
Rok trajanja ima samo smeđi pirinač koji je masniji, zbog čega se može pokvariti. Ali, njegov rok trajanja možete da produžite ako ga čuvate u hermetički zatvorenim posudama i u frižideru.

7. Bijelo vinsko sirće
Zbog velike količine kiselina koje zapravo služe kao “konzervans”, svaka vrsta sirćeta može da ima poprilično dugačak rok trajanja, a bijelo se nikada neće pokvariti. Eventualno može da promijeni svoj ukus. Odgovara mu čuvanje na suvom i hladnom mjestu.

Izvor: Stil

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI