Srijeda, 4 Oktobra, 2023
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiOvi lijekovi i hrana nisu kompatibilni

Ovi lijekovi i hrana nisu kompatibilni

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ako pijete ove lijekove, obratite pažnju šta jedete neposredno prije ili poslije njihovog uzimanja.

Vjerovatno već znate da određene vrste lijekova nije dobro kombinovati, ali jeste li znali da postoje namirnice koje ne smiju da se kombinuju sa nekim lijekovima? Prije nego započnete s novom terapijom, razgovarajte s ljekarom ili farmaceutom kako bi vam objasnili koje namirnice treba da izbegavate dok uzimate odrađeni lijek.

Grejp

Ovaj citrus mijenja način na koji određene ćelije u crijevima prihvataju i prenose lijekove kroz tijelo. Na prvom je mjestu, ne zato što se često koristi, već zato što može negativno djeluje na učinak više od 50 lijekova. Nekima oslabi dejstvo, nekima pojača.

Mleko

Mlijeko otežava djelovanje nekih antibiotika u vašem tijelu. Glavni krivci za to su minerali u mlijeku, poput magnezijuma i kalcijuma, kao i protein kazein. Ako uzimate antibiotike, informišite se o tome koju hranu i pića ne biste smjeli da konzumirate tokom terapije.

Čokolada

Ova omiljena namirnica, posebno tamna čokolada, mogla bi da oslabi dejstvo lijekova koje uzimate za smirenje ili spavanje, poput zolpidema. Takođe, čokolada može da pojača učinak određenih stimulansa, na primjer metilfenidata (Ritalin).

Alkohol

Pića koja sadrže alkohol uopšteno treba izbegavati, a ako uzimate lijekove za srce ili visoki pritisak alkohol bi mogao sasvim da poništi njihov učinak. Takođe, može iznad bezbjedne granice da pojača dejstvo nekih drugih lijekova i izazove opasne nuspojave.

Kafa

Kafa može da oslabi učinak antipsihotika poput litijuma i klozapina, a pojačati učinak i nuspojave nekih drugih lekova. Na toj listi nalaze se aspirin, epinefrin (koristi se za lečenje ozbiljnih alergijskih reakcija) i salbutamol (u obliku inhalatora za bolesti disajnih puteva). Takođe, kafa može da oteža vašem organizmu iskorišćavanje gvožđa koje ste uneli u organizam.

Vitamin K

Ako uzimate vafarin (lek koji sprečava nastajanje krvnih ugrušaka) vodite računa o tome koliko vitamina K unosite u organizam. Naime, vitamin K može ovaj lek da učini manje efikasnim i tako poveća opasnost od nastajanja krvnog ugruška. Kupus, brokoli, prokelj, kelj, peršun i spanać najveći su izvori ovog vitamina.

Ginko biloba

Neki ljudi uzimaju ovu preparate sa ovom biljkom da bi lečili ili preventovali visoki pritisak, demenciju, tinitus i brojna druga stanja premda ne postoje naučni dokazi o njegovoj delotvornosti. S druge strane, ginko može da oslabi učinak lekova kojima se pod kontrolom drže epileptični napadi, poput karbamazepina i valproinske kiseline.

Izvor: GlasSrpske

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI