Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeOve sobne biljke ne uspijevaju zajedno - Evo zašto bi trebalo da...

Ove sobne biljke ne uspijevaju zajedno – Evo zašto bi trebalo da ih razdvojite

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Sobne biljke su divan dodatak svakom domu jer uljepšavaju prostor, poboljšavaju kvalitet vazduha i približavaju prirodu. Međutim, suočavamo se sa mnogim izazovima u uzgoju i njezi ovih biljaka. Uprkos našim najboljim namjerama, neke sobne biljke jednostavno ne rade onako kako bismo željeli.

Neki ljubitelji biljaka mogu se čak naći u nedoumici kada biljka koja treba da bude lijepa i zdrava odjednom počne da vene ili gubi listove. Da li je kriva nepravilna njega? Ne. Neke biljke se jednostavno ne podnose. Dešava se da se neke od ovih biljaka takmiče za svjetlost i vlagu, da tako kažem, uništavajući svoje ‘komšije’. Pravilna kombinacija i održavanje biljaka u stanu je od suštinskog značaja za njihov razvoj.

Biljke koje nikada ne bi trebalo da stoje zajedno

1. Fikus i kaktus

Fikusi su poznati po velikoj potrebi za vlagom i svjetlošću, dok su kaktusi sukulenti koji preživljavaju uz minimalno zalivanje. Ako postavite takav par jedan pored drugog, fikus može početi da se takmiči sa kaktusom za vlagu i svietlost, a kaktus neće tolerisati prekomjernu vlagu zbog redovnog zalivanja fikusa. Rezultat? Ovo će negativno uticati na razvoj obje biljke.

Pročitajte: Kora od MANDARINE može biti korisna za sobne biljke: Napravite prirodnu tečnost koja će pospješiti njihov rast

2. Orhideja i geranijum

Orhideje zahtijevaju posebnu njegu, jer su navikle na visoku vlažnost, dok su pelargonijumi prilično nezahtjevni. Ne postavljajte orhideje i geranijume jednu pored druge osim ako niste sigurni da možete stvoriti dovoljno vlažnu klimu za prve. Pored toga, dvije biljke mogu da se takmiče za miris, pri čemu je geranijum obično dominantan.

3. Fikus i ljubičica

Zbog različite njege, fikusi se ne slažu sa ljubičicama. Velikom cvijetu je potrebno obilno redovno zalivanje i sunčano mjesto, a potrebno mu je i puno slobodnog prostora. Ljubičice takođe zahtijevaju dobro osvijetljenje. Kada fikus dostigne impresivnu veličinu, jednostavno će zasjeniti male ljubičaste cvijeće i spriječiti njihov razvoj.

4. Kalateja i kaktus

Kalateje su biljke sa raznobojnim listovima koje vole visoku vlažnost i sijenku. Zbog toga se ne slažu sa kaktusima kojima je potrebna suša i jaka svijetlost. Ova kombinacija može usporiti ili zaustaviti rast obje biljke, jer će kaktus dobiti previše vlage, a kalateja premalo svjetlosti.

Pročitajte: Trikovi koji će spasiti vaše sobne biljke od prašine

5. Sanseverija i ljubičica

Sansevierija ili ‘taštin jezik’ poznata je po svojoj sposobnosti da preživi u ekstremnim uslovima uz minimalnu potrošnju vode, dok ljubičice zahtijevaju obilno zalivanje i umjerenu vlažnost. Ako stavite sanseveriju pored ljubičice i ne povećavate vlažnost u prostoriji, ova druga će se gotovo sigurno osušiti.

6. Anturijum i orhideja

Ako stavite anturijum i orhideju jedan pored drugog na prozorsku dasku, obje biljke će prestati da cvjetaju. Čak i ako se pojave pupoljci, oni se brzo osuše i padaju. Anturijum će početi da blijedi, a lišće će početi da se suši, što će negativno uticati na razvoj obe biljke, piše citymagazin.si.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI