Srijeda, 29 Novembra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZemljišteOsnovni savjeti za jesenju pripremu zemljišta

Osnovni savjeti za jesenju pripremu zemljišta

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kvalitetna jesenja priprema, dobar je preduslov za proljećno cvjetanje. Veoma je bitno kako ćete pripremiti vašu baštu za dugi zimski san.

Adekvatnom plodosmjenom čuvate mikrobe u zemljištu koji će biti aktivni tokom čitave zime, a koji će u proljeće ubrzati rast novih biljaka. Ideja je da biljke koje će ostati u bašti, posadite sredinom septembra (mahunarke), a druge vrste 4 nedelje prije prvog mraza.

Sledeću kulturu možete saditi i dok su prethodne biljke još uvijek u bašti. Jedne će uvenuti dok druge niču. Biljke koje su idealne za plodosmjenu su mahunarke i strna žita. Adekvatnom plodosmjenom štitite zemljište od erozije, i tako čuvate dragocjen površinski sloj zemljišta.

Nakon što su vaše biljke u jesen prestale da rađaju, dolazi na red da se bašta očisti a stabljike počupaju. Preporučljivo je da se dio stabala i zelene materije iskoriste za zimsko malčiranje. Naime zelenu materiju koja vam nije potrebna treba usitniti i posuti po zemljištu. Višak je takođe idealan za kompostište.

Ovakvim „pokrivanjem“ zemljišta čuvate površinski sloj od oštre zime, i dozvoljavate da se mikrobi iz zemljišta hrane organskom materijom a razgradnja materije oplemenjuje vaše zemljište.

Takođe se preporučuje da određene biljke ne čupate u jesen, kao što su kupus, karfiol, kelj, prokelj i brokoli. Naime par ovih biljaka treba ostaviti tokom zime, i čupati u rano proljeće jer tada ove biljke luče određena jedinjenja koje mogu da spreče pojedine vrste štetočina.

Detaljniji vodič o obradi zemljišta možete pročitati ovde

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI