Utorak, 28 Marta, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeTrikovi koji će spasiti vaše sobne biljke od prašine

Trikovi koji će spasiti vaše sobne biljke od prašine

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

​Prašina koja se nakuplja na listovima biljaka rezultat je prljavog vazduha iz prostorije, a kako ne bi oštetili biljku ukoliko pokušate da je uklonite, donosimo nekoliko savjeta kako se što jednostavnije riješiti prašine s vaših omiljenih sobnih ukrasa.

Operite ih u kadi

Pranje kućnog bilja u kadi je najjednostavnije, ali pritom je važno zaštititi zemlju biljke. Zemlju zato prekrijte folijom, a zatim operite listove. Biljku nakon toga ostavite u kadi da se ocijedi, a potom je lagano protresite kako bi se riješili viška vode s listova. Isto možete da uradite i pod slavinom.

Pročitajte: Na ove biljke možete računati da će preživjeti i najhladnije zime

Koristite raspršivač

Osim što je raspršivač odličan alat s pomoću kojeg ćete biljci pružiti dovoljno vlage, on je i odličan način kako biljku brzo očistiti od prašine.

Čistač prašine

Osim čistača prašine uvijek možete uzeti i običnu krpicu ili sunđer kojim ćete lagano preći preko listova biljke.

Pročitajte: Ukrasni kelj – Neobična biljka otporna na mraz biće ukras zimskog balkona

Kiša

Ukoliko je dovoljno toplo, sobnu biljku možete iznijeti na kišu i ostaviti da ona počisti biljku za vas. Ipak pripazite, neke biljke nisu ljubitelji tuširanja, a među njih spadaju one sa šiljastim listovima, prenosi Krstarica.

Osim pranja biljke, potrebno je izvaditi otpalo lišće iz posude jer ono može sadržavati bakterije koje će joj naštetiti. Takođe, redovo provjeravajte zemlju kako je ne bi napale različite bube, a moguće ih je uočiti i prilikom pranja u kadi.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI