Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaOve namirnice ne smijemo jesti poslije isteka roka

Ove namirnice ne smijemo jesti poslije isteka roka

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Izgled i miris nekada mogu zavarati pa baš zato treba pažljivo čitati šta piše na proizvodu. Od sireva do mesa, najbolje se riješiti namirnica kojima je istekao rok trajanja.

Svježi sir

Tvrdi sirevi poput gaude ili ementalera mogu duže trajati u frižideru jer će se na njima teže stvoriti plijesan i množiti bakterije. Jednom kada se otvore, i takvi sirevi mogu trajati do tri sedmice, prema riječima Akademije za nutricionizam. Ako se na njima pojavi plijesan, nju možete odstraniti i pojesti ostatak sira – ako baš morate. Kada je riječ o svježim sirevima, morate znati da su oni nešto podložniji nakupljanju bakterija i trebalo ih baciti čim primijetite da se kvare ili jednom kad im je istekao rok trajanja. Opšte je pravilo da će se najsvježiji sir i prvi pokvariti, pa možete računati da su jestivi sedmicu ili dvije.

Salata od krompira

Salata od tune, jaja ili krompira su odličan dom za razvoj bakterija jer su im i izložene. Ako ste prije nekoliko dana pojeli nekoliko kašika salate od krompira, vratili u frižider i zaboravili da postoji, prije nego što uzmete novi zalogaj morate znati da, ako su se u njoj stvorile bakterije, postoje velike šanse da ćete se otrovati hranom. Iako svi većinu vremena dobro pazimo šta jedemo, ponekad je ipak potreban malo veći oprez, posebno kada je u pitanju hrana koja se lako kvari.

Svježe meso

Kada je u pitanju svježe meso, često se radi i proizvodu na kojem piše do kojeg se dana mora prodati. Šta to znači za vas? Morate ga pojesti do tog dana ili ga odmah spremiti u zamrzivač. Taj natpis “prodati do” prodavaču govori do kada smije stajati na policama, a često se prodaje i po sniženoj cijeni kako bi se sve prodalo do zadatog datuma. Svježe meso može biti i kontaminirano salmonelom, E coli i ostalim bakterijama, a s time na umu, važno je da se ono priprema na zadatim temperaturama jer ćete upravo tako u njemu uništite sve bakterije.

Mljeveno

Stručnjaci su sagalasni kako se mljeveno meso mora pojesti ili zamrznuti do dva dana nakon kupovine – bilo da se radi o svinjetini, govedini, janjetini ili piletini. Kako je mljeveno, bakterije koje su se u njemu već nalazile se tako mogu “umiješati” u sve meso i povećati šanse da ćete se otrovati hranom.

Suhomesnati proizvodi

Svi volimo nareske od mesa, ali ne kupujte ih nikada previše. Ako niste znali, salama od ćuretine može trajati samo 3-5 dana, prema riječima struke, pa je važno da kupite samo onoliko koliko možete pojesti u tom periodu. Takvi proizvodi, ali pakovani, mogu trajati i do dvije sedmice duže od tek naresječenih, ali jednom kad otvorite pakovanje, opet se radi o tri do petdana pa ih je pametno što prije pojesti. Ovakvi su proizvodi podložni razvoju bakterije koja se naziva Listeria, koja se razmnožava u hladnim prostorima poput fržidera, pa je jasno da namirnice nisu potpuno zaštićene samo zato što se nalaze u njemu. Neke od bakterija koje će uzrokovati bolest ne možete namirisati, vidjeti ili osjetiti okus. Ali ako primijetite da se miris salame promijenio, odmah je bacite.

Riba

Riba nije ništa otpornija na bakterije od mesa i treba se konzumirati dan ili dva nakon kupovine. U suprotnom je potrebno dobro je zamotati i staviti u zamrzivač gdje može trajati i nekoliko mjeseci.

Svježe borovnice

Bez obzira na to gdje ste ih nabavili, one ne traju dugo. Jagode možete jesti otprilike tri dana nakon kupovine, a borovnice i sedam dana. O kakvom god bobičastom voću da se radi, spremite ih u zamrzivač ako ih ne planirate odmah pojesti.

Zeleno povrće

Odnosi se to i na ono prethodno prano i nasječeno. Zeleno povrće može na sebi imati E coli, pa zbog sigurnosti je pametno pojesti ga do datuma označenog na pakovanju. Uostalom, ko želi jesti staru salatu…

Školjke

Poput drugih morskih plodova, sirove školjke moraju biti u frižideru kako se ne bi razmnožile bakterije koje mogu uzrokovati otrovanje hranom. Dagnje, kamenice i ostale školjke moraju se pojesti u roku od pet dana nakon kupovine, dok Jakobovu kapicu morate pojesti u tri dana. Ako osjetite bilo kakav čudan miris, odmah je bacite.

Sosovi iz tegle

Možda vam se čini kako oni mogu trajati vječno, ali samo zato što su zatvoreni u teglo ne znači da im bakterije ne mogu ništa. Jednom kad ih otvorite, trebalo bi ih što prije potrošiti. Uz to valja imati na umu da kad jedemo često priborom kojim smo već nešto dirali vadimo iste te namaze, a tako samo možemo uzrokovati nastanku još više bakterija. Senf može tako trajati i do godine dana u frižideru, namaz od paradajza mjesec dana, a majoneza dva mjeseca. Ali ako primijetite bilo kakve promjene na proizvodu, odmah ga je najbolje baciti.

(Ordinacija.hr)

PROČITAJTE:

Otkrijte zašto je jogurt zdrava namirnica

Greške u zamrzavanju namirnica, skidanju buđi i zašto konzervans nije najbolja opcija?

Izbaciti određene namirnice ili ne – Zašto su naši preci bili zdraviji?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI