Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeOvo su tri najsmrtonosnije biljke na planeti - Jednu gaje skoro sve...

Ovo su tri najsmrtonosnije biljke na planeti – Jednu gaje skoro sve porodice u našim krajevima!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Svjetsku “slavu”, ove biljke stekle su na najsuroviji mogući način, tačnije na osnovnu svojih otrovnih supstanci.

Na svijetu postoji na hiljade biljaka otrovnica, među kojima su i one koje sujako opasne za ljude. Među biljkama opasnim po ljude postoje čak i one koje nerjetko viđene kao saksijske biljke koje držimo u stanovima, ili vrtne biljke, koje mislimo da dobro znamo.

Kukuta (Conium)

Kukuta je svoju svjetsku slavu stekla na najsuroviji mogući način – ona je još u drevnoj Grčkoj služila za pravljenje otrova za egzekuciju. Vjerovatno najpoznatija žrtva ove biljke je bio Sokrat, grčki filozof kome je presuđeno da sam sebi oduzme život ispijanjem otrova.

Abrus precatorius (Krabino oko)

Abrus je porijeklom iz Indonezije, gdje se njene jarko crne, crvene i bijele bobice često koriste pri izradi perkusija i nakita. Ove sjemenke ne proizvode samo dobar zvuk. One su i veoma opasne zbog otrovne supstance abrina koje sadrže. Samo jedna sjemenka ove biljke može biti fatalna za ljude. Ipak, na svu sreću sjemenka samo „prođe“ kroz ljudski organizam, a fatalna je samo kad se žvaće.

Nerium oleander (kod nas poznat kao lijander)

Oleander je svrstana među najotrovnije biljke na planeti, a opet šanse da je i sami uzgajate u bašti ili domu postoje pošto je lijander jedna od najpopularnijih kućnih cvjetnica.

Ova biljka koja raste u obliku malog grma, može biti jako lijepa – ali samo za gledanje, žvakanje lišća, stabla ili cvijeća več može biti fatalno, pa ovu biljku držite dalje od djece i kućnih ljubimaca. Zapravo svaki dio lijandera je otrovan. Čisti oleander može da ošteti vaše oči i crijeva, pa čak i da zaustavi srce.

Iako biljka sadrži nekoliko otrovnih materija, najači i najsmrtonosniji je otrov konin, koji u dovoljnoj dozi uzrokuje paralizu srca i pluća. Kukuta uglavnom raste u Evropi i Sjevernoj i Severnoj Africi. Pored Kukute koja je ubila Sokrata (i ko zna još koliko ljudi), jedan rođak ove biljke, Cicuta (ili Vodena Kukuta) je proglašena najotrovnijom biljkom koja raste u Sjevernoj Americi.
PROČITAJTE:
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI