Srijeda, 4 Oktobra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeOve biljke nikako ne biste smjeli uzgajati blizu hortenzija

Ove biljke nikako ne biste smjeli uzgajati blizu hortenzija

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Hortenzije mogu uspijevati uz mnogo različitih biljaka, ali postoje biljke koje mogu “negativno” uticati na njihov rast.

Postoji mnogo biljaka koje se dobro slažu s hortenzijama, od trajnica i grmlja do jednogodišnjih biljaka. Neke od njih su: hosta, gardenija, paprat, božikovina, tisa, azaleja i šimšir. Međutim, postoje i biljke koje uopšte ne koegzistiraju s hortenzijama, ili usporavaju rast hortenzija ili ih ubijaju.

U nastavku doznajte koje biljke nikako ne biste smjeli uzgajati blizu hortenzija.

Hortenzije su prekrasne i vrlo popularne vrtne biljke koje, ako se pravilno njeguju, mogu biti prelijep prizor sa svojim cvjetnim kuglama. Međutim, ako ste primijetili da su vaše hortenzije oslabile, ne cvjetaju ili venu čak i u odgovarajućim uslovima uzgoja, problem bi mogao biti u susjednim biljkama u vašem vrtu.

1. Drveće

Ne savjetuje se sadnja hortenzija na mjestima gdje nemaju sunčevu svjetlost, stoga su visoka stabla veliko ne za ovo cvijeće.

Visoka i velika stabla poput hrasta, javora ili breze mogu stvoriti previše hlada za hortenzije, što im otežava cvjetanje.

Hortenzije vole jaku, ali difuznu sunčevu svjetlost, a previše sjene može uzrokovati zastoj u rastu. Ako nema dovoljno svjetla, biljka neće cvjetati ili će joj cvjetovi biti mali i slabi. Takođe, velika stabla i hortenzije natječu se za hranjive materije u tlu. To može dovesti do nedostatka hranjivih tvari, što će takođe negativno uticati na razvoj hortenzija.

Pročitajte: Kako da promijenite boju hortenzija

2. Biljke koje ispuštaju juglon

Neke biljke proizvode materije koje inhibiraju ili suzbijaju razvoj drugih biljnih vrsta – to se naziva alelopatija.

Orasi su posebna prijetnja hortenzijama jer mogu otpustiti otrovni spoj koji se zove juglon u tlo. Juglon negativno utječe na razvoj hortenzija i drugih biljaka, uzrokujući da im lišće požuti, mladice venu i suše se, a biljka uvene. U tlu se nakuplja u zoni korijena. Ako imate stabla oraha na svom posjedu, sadite hortenzije što dalje od njih.

3. Lavanda

Lavanda koju mnogi vole, još je jedna biljka koja nije prikladan susjed hortenzijama. Iako mogu lijepo izgledati zajedno, imaju suprotne zahtjeve za uzgojem, a sadnja jedne pored druge može prouzrokovati probleme objema biljkama pa ih nikada ne treba saditi blizu. Lavanda voli suvo, dobro drenirano i ne pretjerano hranljivo tlo, dok hortenzije trebaju vlažno, plodno i blago kiselo tlo. Ako posadite ovo dvoje jedno pored drugog, možda ćete imati poteškoća u pružanju optimalnih uslova za rast za oboje. Mokro tlo, koje je neophodno za hortenzije, može uzrokovati truljenje korijenskog sustava lavande, jer ne podnosi višak vlage.

S druge strane, suvo i siromašno tlo koje se preferira za lavandu može uzrokovati hlorozu i sušenje listova hortenzije jer neće dobiti dovoljno vlage i hranjivih materija potrebnih za rast i razvoj.

Pročitajte: Za hortenzije s puno cvjetova isprobajte ove sjajne trikove stručnjaka

4. Biljke koje vole sunce

Kako hortenzije preferiraju mjesta s jakim, ali raspršenim svjetlom, dugotrajno izlaganje direktnoj sunčevoj svjetlosti može uzrokovati da lišće požuti, posmeđi i osuši se, što kasnije može uzrokovati i uvenuće biljaka.

Biljke koje vole sunce poput ruža, astera i geranijuma su “nepoželjni susjedi” za hortenzije zbog različitih svjetlosnih uslova potrebnih za njihov rast. Još jedna biljka koju vrijedi izdvojiti je suncokret, koji ne samo da treba puno direktnog sunca, već uzima i sve hranjive materije iz tla, iscrpljujući ga. To dovodi do usporavanja rasta obližnjih biljaka, što može uključivati hortenzije. Umjesto toga, hortenzije je najbolje saditi u društvu drugih biljaka koje vole raspršenu sunčevu svjetlost.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI