Utorak, 28 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoOva biljka odbija biljne vaši kod paradajza

Ova biljka odbija biljne vaši kod paradajza

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Odavno su baštovani u svojim baštama sadili neven pored paradajza.

Ovo nisu radili samo zbog ljepšeg estetskog doživljaja, već zato što ukoliko ovaj divan cvijet posadite pored paradajza nećete imati problema sa štetočinama. Ovo je tipičan primjer biljaka koje sarađuju u bašti, za razliku od onih koje jedna drugoj mogu biti samo smetnja.

Neven biljke prelijepih i upečatljivih cvjetova čest je pratilac paradajza u baštama. Oni odavno imaju dobru reputaciju kod baštovana da pomažu paradajzu u odbrani od njegovih najčešćih štetočina.

Upravo zato su ih vrtlari često sadili jedne pored drugih. Ipak novo istraživanje je pokazalo da to nije samo vjerovanje već i naučno dokazana činjenica.

Ali, ove dvije biljke nisu jedine koje su pokazale da pomažu jedna drugoj u bašti.

Istraživači sa Univerziteta u Njukaslu testirali su nevene da bi vidjeli koje sve vrste hemikalija oslobađaju ove biljke. Najzapaženiji od tih jedinjenja je limonen, koji je ujedno i glavna komponenta koja se nalazi u kori limuna.

Na nekoliko testova koji su rađeni u staklenicima, naučnici su otkrili da saksije gdje su bili posađeni neveni u stvari odbijaju biljne vaši. Ovi mali insekti se obično nalaze na donjoj strani listova kod biljaka.

Biljne vaši su značajne štetočine voća i povrća, ali nekih drugih ukrasnih biljka. Međutim, kada se u njihovoj blizini nađe neven broj biljnih vaši se značajno smanjuje.

Istraživači napominju da je zapravo sadnja nevena pored paradajza odlična ideja. Oni ističu da pored lijepog izgleda, korišćenje ove biljke kao repelenta je daleko bolje rješenje od upotrebe pesticida, koji pored štetnih ubijaju i insekte koji su korisni za biljke, prenosi Agromedia.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI