Utorak, 23 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeOva biljka je eliksir mladosti, zdravlja i ljepote!

Ova biljka je eliksir mladosti, zdravlja i ljepote!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Suncokret (lat. Helianthus annuus), potiče od grčke riječi helios (sunce) i anthos (cvet). Pripada porodici glavočika. Na području današnjeg Perua i Meksika suncokret se uzgajao još pre 5.000 godina, a hiljadama godina ga koriste i Kinezi kako u ishrani, tako i u akupunkturi.

Maje su poštovale suncokret kao simbol svjetlosti i plodnosti. Sjemenke su mljele i od brašna pravili hljeb. Kada je u pitanju nutritivna vrijednost suncokret je pravi eliksir mladosti, ljepote i zdravlja.

Suncokret su u Evropu donijeli misionari početkom 16. vijeka, a sto godina kasnije njegovo uzgajanje proširilo na čitavom starom kontinentu. Procvat uzgoja u N emačkoj dogodio se tokom Drugog svjetskog rata, a danas se najviše gaji u Rusiji, Francuskoj i Južnoj Evropi.

Suncokret ima čupav i vlaknast korijen sastavljen od mnoštva malih korijenčića i može prodrijeti do tri metra u zemlju. Ima veliku sposobnost upijanja vode, ali i štetnih materija iz zemlje, pa se koristi za isušivanje močvarnog i čišćenje zagađenog zemljišta.

Stablo najčešće doseže visinu od 50 do 250 santimetara. Cvjetovi su vrlo krupni na dugim drškama od više redova žuto obojenih listića, a cvetno dno je najčešće ravno sa manjim ispupčenjem u sredini. Suncokret cvjeta od jula do septembra i spada u medonosne biljke, pa pčelarima pruža stabilnu i dobru ispašu pčelinjih društava.

Sjeme suncokreta je prava riznica vitamina i minerala, ima kalcijuma, kalijuma, gvožđa, magnezijuma, cinka, vitaminima E i B grupe, beta karoten.

Sadrži polinezasićene masne kiseline najviše linoleinsku, omega 6 masne kiseline i omega 9 mononezasićene. Prva asocijacija na suncokret je ulje i sjemenke koje se grickaju, ali se mogu dodavati salatama ili kao osnova za izradu biljnih pašteta u kombinaciji sa lanom, susamom i maslinovim uljem.

Ljekovita svojstva suncokreta

Kada su u pitanju ljekovita svojstva suncokreta spisak bolesti na koje ima pozitivan učinak je poduži. U tradicionalnoj medicini odavna se koristi za liječenje artritisa, reume, jačanje vida ali i u borbi protiv starenja. Posljednja istraživanja su pokazala da konzumiranje sjemenki suncokreta djeluje na funkcionisanje nervnog sistema i da pomaže kod pacijenta obolelih od multiplaskleroze. Tajna je u selenu, vitaminu E i snažnim antioksidanti kojima je suncokret bogat.

U suncokretu su prisutni fitoseroli koji utiču na snižavanje nivoa holesterola u krvi. Vitamin E, zajedno sa selenom čini snažan antioksidans, koji spriječava oštećenje krvnih sudova. Suncokret je poželjan u prevenciji i liječenju kardio – vaskularnih i malignih oboljenja, pa ga nazivaju i super hranom.

Sjeme je bogato kalcijumom koji djeluje na zdravlje kostiju, magnezijum spriječava grčenje mišića, dok bakar obezbijeđuje fleksibilnost kostiju i zglobova. Redovna upotreba sjemenki može da spriječi pojavu artritisa.

Suncokret je bogat i vitaminom B koji obezbijeđuje obnovu oštećenih ćelija i izgradnju novih, pospješuje metabolizam i energiju tijela, jača imunitet i preporučuje se trudnicama. Ovaj vitamin direktno utiče i na zdravlje kože, kose i noktiju. U kombinaciji sa vitamin E, koga ima u izobilju u suncokretu najbolji je lijek protiv starenja i sredstvo za obnovu kože.

Zbog sadržaja esencijalne linolne masne kiseline, vitamina E i proteina, redovni unos sjemenki vlaži dehidriranu kožu i može da pomogne kod ekcema. Tijelo koristi bakar za proizvodnju melanina koji koži daje lijepu i zdravu boju. Suncokret je bogat i dijetalnim vlaknima pa poboljšava i probavu. Ali treba napomenuti da je sjeme suncokreta izuzetno kalorično i dovoljno 25 grama sjemenki da se zadovolje dnevne potrebe organizma za vitaminom E.

Zanimljive činjenice o suncokretu

Suncokret nije samo ukusna i zdrava hrana ili lijep cvijet, on je i pravo matematičko čudo. Sjemena unutar suncokreta striktno slijede Fibonačijev niz odnosno 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144. U ovom nizu svaki broj predstavlja zbir prethodna dva broja. Spirale koje se vide u središtu cvijeta suncokreta su generisane od ovog niza, a dvije serije krivulja se odmotavaju u suprotnim smjerovima počinju u centru i završavaju kod latica. Svako sjeme mora biti pod tačno određenim uglom u odnosu na susjedno sjeme da bi svi zajedno uspješno stvorili savršenu spiralu. Odgovarajući ugao ili zlatni ugao u suncokretu je 137.508 stepeni. Ako bi se ovaj ugao promijenio čak i za jednu desetinu stepena, savršena struktura sjemenki bi se potpuno poremetila. Čudesan je način kako je priroda sve to udesila i pružila čovjeku biljku kao hranu i lijek.

Izvor: Agrobiznis magazin 

PROČITAJTE:

Kako gajiti dekorativni suncokret

Sjemenke suncokreta su dobre za mršavljenje

Suncokretovo ulje izbacuje otrove iz organizma i čuva srce: Ali samo ako se koristi na ovaj način!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI