Ponedjeljak, 22 Jula, 2024
spot_img

Kako spasiti orhideju od truljenja

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ukoliko cvjetovi na vašoj orhideji gube boju, a listovi opadaju, vreme je da izvadite orhideju iz saksije i krenete sa presađivanjem.

Kako spasiti orhideju od truljenja

Razlog za to je truli koren, koji je izgubio vitalnost i to se najčešće dešava usljed preteranog zalivanja. Ako se oko korena koji je skroz žilav stvorio sunđer, znači da bi trebalo da pazite na količinu vode koju koristite pri zalivanju.

U tom slučaju prvo što treba da uradite je da isječete truli koren. Nakon toga obavezno operite i dezinfikujte listove orhideje.

Za to će vam biti potreban bijeli luk. Benefit bijelog luka je što ubija sve bolesti i bakterije koje se lako lijepe za koren orhideje što i ubrzava njegovo propadanje. Izgnječite čen bijelog luka i pomiješajte sa malo vode, a potom samo tu tečnost (bez bijelog luka) prespite u još litar vode i potopite orhideju sa listovima na 10 minuta. Nakon toga ostavite da se i koren i listovi dobro osuše.

Pročitajte: Kako spasiti orhideju od sušenja

Zatim uzmite plastičnu ili staklenu čašu, bitno je da bude providna, dodajte malo vode i ubacite listove tako da vrhovi dodiruju vodu dok je stabljika podignuta. Potom uzmite još jednu takvu čašu, napravite male rupice na vrhu i preklopite biljku kako biste dobili efekat staklene bašte. Najbolje bi bilo da dvije čaše učvrstite trakom ili selotejpom i postavite ih blizu prozora kako bi biljka dobijala dovoljno svetlosti.

Nakon 2 do 3 nedjelje primjetićete prve korijene, a za 3 mjeseca bi trebalo da imate zdrav i jak koren spreman za sađenje, prenosi Zadovoljna.rs. Ukoliko ste već pokušavali ovakve trikove i nije vam uspjelo, razlog je vjerovatno pogrešno kvašenje novog korena.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI