Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeLjekovita verbena savršeno će ukrasiti svaku terasu

Ljekovita verbena savršeno će ukrasiti svaku terasu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Verbena (Verbena officinalis L.) ili ljekoviti sporiš je jednogodišnja ili dvogodišnja zeljasta biljka, koju neki nazivaju još i brstica, boriš, slezenica, ljutovnica, bostica, železarka, željezarka, vrbena i vrbona, a mnogima je poznata i kao sveta biljka. Potječe iz Južne Amerike. Može narasti u visinu i do 120 cm.

Ljekovita vrsta ima male dvopolne cvjetove koje dolaze u boji lavande, no danas ih ima i jednobojnih i dvobojnih, a osim u ljubičastoj, ima ih i u plavoj, crvenoj, žutoj, ružičastoj i bijeloj boji. Ovo dekorativno cvijeće može cvjetati cijelog ljeta, od juna pa sve do kasne jeseni, a da mu pritom ne treba posvetiti gotovo nikakvu pažnju. Osim što lijepo izgleda, lijepo i miriše, a najljepše je posađeno na balkonu.

Pročitajte: Verbena – Prihrana, zalivanje i oblikovanje

S obzirom na način uzgoja i sadnje, postoje tri vrste verbene: grmolika, puzava ili verbena u obliku stabla, pa je njena primjena u vrtu neograničena. Tako će se grmolika vrsta odlično uklopiti u vrt među ostalo cvijeće ili u kamenjar. Ova vrsta naraste do 30 cm u visinu, a valja je saditi na razmak od 20 do 25 cm.

Puzave vrste verbene sade se u lončanice, tako da biljke prilikom rasta mogu iz nje slobodno padati. Kako su mnogima pelargonije već dosadile, ovo im je idealna zamjena, ili ih jednostavno možete posaditi u istom kontejneru.

Slapovi verbene će, slično pelargonijama, moći doseći dužinu do 1,5 m. Ako pak želite da se biljka širi tlom poput cvjetnog saga, posadite puzajuću verbenu u vrt, gdje će joj trebati dosta mjesta.

Pročitajte: Vjerovanja vezana za VERBENU, a evo i kako se gaji ova nezahtjevna biljka

Koju god vrstu odaberete, dobro je znati da će vam trebati dosta strpljenja, jer verbena sporo niče. Ova cvjetnica spada u medonosne vrste jer dugo cvjeta.

Najbolji položaj za verbenu je sunčani ili blago sjenoviti. Dobro podnosi sušna i vrlo topla razdoblja za vrijeme kojih se njena medonosna svojstva ne smanjuju. Neće joj smetati niti povremeni jaki vjetrovi. Tlo bi trebalo biti dobro drenirano i rahlo, pa će uz povremeno đubrenje s đubrivima koja imaju veći udio željeza cvjetati neprekidno.

Zalivanje bi trebalo biti umjereno, po potrebi, no ne voli suviše vlažno tlo niti vodu koja bi joj ostajala u podlošku. Kao i kod ostalih biljaka, najbolje je verbenu zalivati rano ujutro ili kasno naveče, odstajalom vodom.

Pročitajte: Kako se gaji ukrasna žalfija

Orezivanje je jedina mjera koja bi se svakako trebala sprovesti, jer grane verbene nikada ne bi smjele biti duže od 80 cm. Stoga je krajem juna treba orezati kako bi i dalje lijepo cvjetala.

Osim što ćemo joj skratiti grane, treba joj i ukloniti ocvale cvjetove. Nakon sezone cvatnje, treba joj skratiti stabljiku do prvih listića.

Ako verbeni osigurate sve uslove za cvatnju i rast, nećete s njom imati problema jer je prilično otporna na bolesti i štetočine.

Oblog od verbene

Oblozi od verbene pomažu protiv neuralgije (jake boli u području nekog živca), protiv migrene, bolova u leđima, bolova u uhu, bolova izazvanih upalom trbušne maramice, protiv žiganja od žučnih i bubrežnih kamenaca.

Sastojci:

  • 4 supene kašike sitno izrezane verbene
  • 1 supena kašika lanenog sjemena
  • 1 supena kašika stučenog sjemena grčke djeteline

Sastojke prelijte s 1 I ključale vode i nakon 4 sata procijedite.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI