Subota, 3 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeOsam načina da natjerate orhideje da vam cvjetaju tri puta godišnje

Osam načina da natjerate orhideje da vam cvjetaju tri puta godišnje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kad procvjeta, cvijet orhideje može da traje i po 3 mjeseca ako se pravilno njeguje.

Krajem 1800-ih, cvjetne orhideje su se smatrale vrijednijim i egzotičnijim od bilo koje druge biljke. Zvali su ih i “biljke kraljeva”, a sada se nalaze u svakom domu. Kada procvjeta, cvijet orhideje može da traje i po 3 mjeseca uz pravilnu njegu. Mnogi ne znaju da orhideja može da cvjeta i više puta godišnje, samo treba da pratite ove smjernice pravilnog održavanja:

1. Orhideja mora imati pravu količinu svjetlosti

Orhideje su biljke epifiti, tj. biljke paraziti koje rastu na drugom drveću. Stoga zemljište za nju liči na koru od drveta. Sve što treba da joj pružite je “prošarano” sunce koje je dobijala u prirodnom okruženju, rastući ispod guste krošnje drveta.

2. Pravilno zalivanje

Kad je zalivanje u pitanju, isto pravilo važi kao i sa svjetlošću – imitirajte prirodno okruženje orhideje.

Najbolje je potopiti orhideje u lavor vode 5-10 minuta. Ovo ih održava potpuno hidriranima. Ostavite ih da se ocijede najmanje 15 minuta prije nego što ih vratite na mjesto. Nikad ne dozvolite da orhideja bude u vodi duže nego je potrebno, samo će istruliti i nikad neće cvjetati.

3. Održavajte visoku vlažnost

Vlažnost takođe igra ulogu u cvjetanju. Zahvaljujući tropskim uslovima, orhideje trebaju visok nivo vlažnosti da bi proizvele cvijeće – poželjno oko 60%. Zbog toga s vremena na vreme, isprskajte listove i cvijet oblakom pare iz raspršivača za vodu.

4. Održavajte visoke temperature

Potrudite se da orhideje uvek budu na istoj temperaturi u kući. Idealno je od 22 stepena Celzijusa pa do 30 stepeni Celzijusa.

5. Uvjerite se da korjenje ima dovoljno kiseonika

Uvjerite se da vaše orhideje nisu zbijene i da svaka ima dobru cirkulaciju vazduha. Ovo je još važnije na vlažnim mjestima jer se vlaga brzo skuplja oko biljaka, privlačeći štetočine i bolesti.

6. Redovno gnojite orhideje

Kao i kod svih biljaka u saksiji, hranljive materije u tlu se vremenom istroše ili ispiru. Orhidejama je posebno potreban dodatni podsticaj u pravo vrijeme da bi dobro rasle i dale cvijeće.

Koristite tečno đubrivo za orhideje dizajnirano da podstakne cvjetanje za najbolje rezultate. Hranite orhideje svake 2 nedjelje u proljeće i leto đubrivom sa visokim sadržajem azota za snažan rast.

7. Presadite je u pravo vrijeme

Korišćenje posebno proizvedene mešavine orhideja za presađivanje je od suštinskog značaja za ponovno cvetanje.

Najbolje je presađivati orhideje svake 2-3 godine da bi bile zdrave i cvjetale. Znaci da je biljci potrebno presađivanje su nedostatak rasta ili slab rast i uvenuće lišće. Presadite u proljeće kada se očekuje novi rast.

Stisnite saksiju da oslobodite biljku i nježno je izvadite. Otresite staru koru i zemlju i odrežite sve mrtve korene oštrim parom čistih škara ili sterilizovanim makazama.

Pažljivo izaberite novu saksiju. Orhideje više vole da im korenje bude zbijeno i čvrsto u saksiji koja je veoma dobro drenažna.

8. Izvršite održavanje poslije cvjetanja

Orhideje koriste sve svoje resurse da procvjetaju i održe te prelijepe cvjetove mjesecima. Nakon toga im treba vremena da povrate energiju.

U periodu mirovanja, mnogi često odbacuju biljku. Ali uz malo pažnje, orhideje mogu živjeti mnogo godina i proizvesti mnogo više cveća.

Svaka vrsta orhideja ima ciklus cvjetanja. Najbolje je pratiti svaku tako što ćete ih označiti tako da znate da li je orhideja zbog cvijeta ili ne. Neki će cvjetati samo jednom godišnje, a drugi mogu cvjetati i do tri puta godišnje.

Prvo odrežite stabljiku malo iznad najbližeg čvora, jer to može stimulisati da se formira druga stabljika. Ako se ne pojavi nova stabljika i originalna stabljika postane braon i lomljiva, odrežite je u osnovi. Nove cvjetne stabljike će se formirati od osnove listova u narednim mjesecima, prenosi Stil.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI