Nedjelja, 26 Marta, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeORHIDEJE MOGU CVJETATI TOKOM CIJELE GODINE, SAMO MORATE ISPOŠTOVATI OVIH 9 PRAVILA

ORHIDEJE MOGU CVJETATI TOKOM CIJELE GODINE, SAMO MORATE ISPOŠTOVATI OVIH 9 PRAVILA

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Pravilo bez izuzetka je da se orhideja neguje isto u fazi cvjetanja i u fazi mirovanja, a ostalim mjesecima primijenite ostalih 9 pravila.

Kada pričamo o orhidejama, mišljenja su podijeljenja. Iako mnogi vjeruju da su orhideje cvijeće koje je veoma zahtjevno, oni koji su primijenili ovih 9 pravila znaju da je ovaj cvijet najlakše njegovati u kući.

Osim toga, orhideje su jedino sobno cvijeće koje nema zemlju, pa samim tim ni mogućnost razvoja parazita u njima .

Da biste u svom stanu imali orhideju koja stalno cveta, morate da ispoštujte ove korake:

1. Otkrijte starost orhideje pre kupovine

Orhideje cvjetaju u dobi između 1,5 do 3 godine. Odrasla biljka, koja je spremna za cvjetanje treba da ima od 5 do 8 izdanaka. Ako je biljka mlada, a cvjetala je to nije dobro. Premlada biljka nema dovoljno snage da se oporavi od cvjetanja pa se može desiti da se osuši ili istruli.

2. Ne pomjerajte je sa mjesta

Premještanje orhideje sa mjesta na mjesto za nju je pravi stres. Ovaj cvijet ne voli čak ni manje pokrete. Orhideja reaguje na položaj u onosu na svjetlost. Ako ste je i pomjerali radi zalivanja, morate je odmah vratiti na indentično mjesto. Pomjeranje nepovoljno utiče na cvjetanje.

3. Obratite pažnju na korijenje

I korijenju orhideje je potrebna svjetolost. Umjesto keramičkih saksija, veoma je važno da koristite plastične propusne saksije koje će korijenu omogućiti da učestvuje u procesu fotosinteze.

4. Vodite računa o svjetlosti

Sunceva svjetlost je veoma važan faktor koji utiče na cvjetanje orhideje. Orhideji treba dnevna svjetlost od 10 do 12 sati dnevno, inače neće cvjetati. Ako u jesen ili zimu cvijeće nema prirodnu svjetlost, morate je osvetljavati lampama.

5. Odgovarajuća temperatura

Da bi orhideja cvjetala noćna temperatura treba da bude niža od 4 do 6 stepeni u odnosu na dnevnu. Tokom ljeta se savjetuje da se orhideja drži na otvorenom, dok se tokom zime prostorija gdje orhideja boravi, mora provjetravati.

Ali vodite računa – orhideja ne voli promaju!

6. Zalivajte orhideju pravilno

Prije i tokom cvjetanja, orhideju treba interzivno zalivati. U periodu mirovanja, orhideju zalivajte svakih 12 dana. Ako su joj listovi blijedi, ostavite je malo da miruje. Kada je zalivate, potopite je u vodu i ostavite je sat-dva. Zatim dobro ocijedite svaki višak vode i orhideju vratite na njeno mjesto.

7. Vlažnost vazduha

Drugi važan uslov za cvjetanje orhideje je vlažnost vazduha. Da biste povećali vlažnost, stavite tanjir vode pored orhideje. Tokom zime, kada je grijanje uključeno, biljku prskajte sa vodom. Orhideja voli vlažnost vazduha do 60%.

8. Izaberite pravilno đubrivo

Orhideja voli kalcijum i fosfor, jer to podstiče cvjetanje. Nikako ne zalivajte orhideju sa đubrivom na bazi azota, to će je samo uništiti.

9. Orhideja se mora uplašiti

Da bi vaša orhideja procvjetala, potrebno joj je malo stresa! Da, dobro ste čuli! To morate da učinite ako orhideja ima sve uslove, a nikako da procvjeta. To se dešava jer je orhideji previše dobro. Zbog toga morate malo da joj “zapretite”, da je šokirate: smanjite zalivanje ili premestite biljku na neko hladnije mjesto!

Napomena: Kada orhideja prestane da cvjeta, morate je negovati isto kao i u fazi cvjetanja.

Presađuje se nakon 2 do 3 godine, i kada joj korenje počne “izlaziti” iz saksije.

Isto tako, orhideja ne voli “komotnu” saksiju, pa vodite računa kad je presađujete da to bude manja saksija koja će korenje držati blizu jedno drugom.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI