Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaBIH, Država koja nema znak za organski proizvod!

BIH, Država koja nema znak za organski proizvod!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Bosna i Hercegovina je zemlja u kojoj se smanjuje broj organskih proizvođača. U 2012. godini bilo ih je oko 186, a ove godine približno 74. Razlog za to je nepostojanje zakona i posticaja za proizvođače, kao i znaka za organski proizvod koje imaju druge zemlje.

Takođe, ne postoji ni inspekcijsko tijelo koje bi se bavilo i izdavalo dozvole kućama koje vrše sertifikovanje organskih proizvođača u FBiH, RS-u i Brčko distriktu. Nema ni registra ovih poljoprivrednika, tako da ne postoje zvanični podaci o količinama i površinama u ovoj proizvodnji, osim evidencija koje vode udruženja.

Medjutim, postoje organski proizvodi u BiH sa sa registrovanim znakom iza kojeg stoje zemlje proizvodjači. To su organski proizovdi koji su uveženi u Bosnu i Hercegovinu.

Znakove za organski proizvod, koje izdaju pojedine zemlje svijeta, evrope i evropske unije možete pogledati na fotografijama.

Ukoliko proizvod nema oznake kao na fotografijama već samo prefikse „Bio“, „Eko“ ili „Organsko“, to znači da nije kontrilisan i sertifikovan organski proizvod.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI