Srijeda, 29 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoOptimalno đubrenje voćaka u proljeće - KAN đubrivo kao ključni faktor za...

Optimalno đubrenje voćaka u proljeće – KAN đubrivo kao ključni faktor za zdrav rast i obilan plod

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

KAN đubrivo je mineralno đubrivo koje sadrži tri osnovna hranljiva elementa: azot (N), fosfor (P) i kalijum (K). Naziv KAN dolazi od njihovih hemijskih simbola: kalijum-nitrat.

Evo kako se koristi KAN đubrivo za voćke:

  • Pravilan izbor: KAN je posebno pogodan za voćke zbog svog sastava koji sadrži azot, kalijum i malu količinu fosfora. Azot je važan za rast vegetativne mase i zelene boje lišća, dok kalijum pomaže u jačanju otpornosti voćaka na bolesti i stresne uslove.
  • Vrijeme primjene: KAN se obično primjenjuje u proljeće kada voćke počinju aktivno da rastu, obično od marta do maja, u zavisnosti od regiona i vrste voćaka. To je period kada voćke imaju najveću potrebu za hranljivim materijama kako bi podržale rast novih izdanaka i formiranje plodova.
  • Doziranje: Doziranje zavisi od vrste voćaka, starosti voćnjaka, kvaliteta zemljišta i opšteg stanja biljaka.

    Što se tiče OKVIRNIH količina đubriva, oko sadnica starih jednu i dvije godine se stavlja oko jedna do dvije šake, tj 50-100 grama đubriva. Oko voća koje je u rodu se baca od 300 do 500 grama, tačnije zemljište se ravnomjerno pokrije u širini kolika je krošnja, tačno ispod krošnje, za stare i velike trešnje na primjer to znači nekad i 10 šaka odnosno pola kilograma vještačkog đubriva.

  • Primjena: KAN se obično ravnomjerno raspoređuje oko korijena voćke, a zatim se lagano ugrađuje u zemlju. Primjenite ga prije zalivanja kako bi se hranjive materije bolje rastvorile i doprle do korijena. Pazite da ne stavite đubrivo direktno uz stablo voćke.

    Đubrivo treba baciti pred kišu i pred cvetanje, ako nam djeluje da kiša neće pasti par dana, onda je dobro i unijeti ga u zemlju okopavanjem ili freziranjem, u suprotnom dobar dio azota iz đubriva će ispariti u vazduh.

Pročitajte: Mineralno ulje za voćke – Koje vrste postoje i kako se koristi
  • Zalivanje: Nakon primjene KAN-a, važno je dobro zaliti voćke kako bi se hranljive materije bolje rastvorile i doprle do korijena.
  • Pratite efekte: Nakon primjene KAN-a, redovno posmatrajte stanje voćaka kako biste procjenili njihov odgovor na đubrenje. Ako primjetite bilo kakve neobične simptome poput prekomjernog rasta ili promjena u boji lišća, možda će biti potrebno prilagoditi doziranje ili način primjene.

Pravilna primjena KAN đubriva za voćke može poboljšati njihov rast, zdravlje i prinos, ali je važno pažljivo pratiti uputstva proizvođača i potrebe vaših voćaka.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI