Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeIvan čaj - Tradicionalni ruski čaj za sve

Ivan čaj – Tradicionalni ruski čaj za sve

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ivan čaj ili vrbovica od davnina je slavan zbog svojih tonirajućih i ljekovitih karakteristika, koje obuhvataju gotovo sve sisteme organizma. Radi se o tome da mladi listovi i korijen te biljke sadrže od 10 do 20% tanina što čini ivan čaj među biljkama pravim rekorderom u koncentraciji tih materija.

Osim toga vrbovica sadrži veliku količinu biljnih vlakana (celuloze), lektina, vitamina C (od 90 do 588 mg na 100 g, odnosno 5-6 puta više nego limun), organske kiseline, šećer, pektin i flavonoide. Među mikroelementima koji su pronađeni u biljci treba spomenuti dovoljno visoku koncentraciju gvožđa, bakra i mangana (u 100 g ivan čaja ulazi 23 mg gvožđa, 2,3 mg bakra, 16 mg mangana). Pri tom ivan čaj ne sadrži kofein, što čini njegova tonirajuća svojstva maksimalno bezopasnim za organizam.

Za šta je dobar ivan čaj

Ivan čaj preporučuju u slučaju avitaminoze, za prevenciju prehlada i jačanje imuniteta. Takođe odlično jača nervni sistem, dobar je u slučajevima stresa i ima protivupalno i antioksidantno dejstvo.

Upravo je zbog toga vrbovica je odlična alternativa onima koji moraju da zamjene uobičajeni crni ili zeleni čaj blažim i zdravijim napitkom. Ne gubi svoja svojstva ukoliko se iskoristi za ponovno kuvanje, što vam omogućava da duže uživate u njegovim svojstvima i ukusu.

Probajte i vi ivan čaj, ali imajte na umu da se ne preporučuje ukoliko postoji individualna preosetljivost. Tokom trudnoće i dojenja se pre upotrebe konsultujte sa svojim ljekarom.

Izvor: siberianhealth

PROČITAJTE:

7 zadivljujućih koristi NEVENA

Ivanjsko cvijeće: Za jetru, bubrege i protiv kožnih oboljenja

Žalfija: Svi važni recepti na jednom mjestu

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI