Srijeda, 22 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeOmiljeno ljetnje cvijeće - Ovo su trikovi kako da vaše muškatle cvjetaju...

Omiljeno ljetnje cvijeće – Ovo su trikovi kako da vaše muškatle cvjetaju nikad ljepše

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Muškatle, poznate po svom raskošnom cvijeću, ukras su svake bašte. Ove biljke brzo rastu, jednostavne su za održavanje, otporne su i što je najvažnije – cvjetaju obilno i neprekidno od proljeća do jeseni.

Dobra stvar je što ne morate biti stručnjak da bi vaša muškatla procvjetala, jer to mogu da urade čak i početnici u baštovanstvu, samo sledite nekoliko savjeta. Stručnjaci iz inicijative Pelargonijum za Evropu (PfE) tačno znaju šta je važno prilikom sadnje i njege, a evo i njihovih savjeta:

Kada je najbolje vrijeme za sadnju muškatli?

Vjerovatno ćete želeti da počnete da sadite na svom balkonu i terasi u prvim danima proljeća, ali budite oprezni jer muškatle ne podnose dobro hladnoću. Bezbijedno ih je saditi samo kada su noći stalno bez mraza, a dnevne temperature su redovno iznad 10°C. Ako jedva čekate, budite spremni da ih zaštitite od povremene hladnoće. Na primjer, kada je spoljna temperatura niska, vaše biljke će se bolje snaći na prozorskoj dasci, postolju na zidu kuće ili ispod pokrivača, nego na balkonskoj ogradi na promaji ili u saksiji na hladnom tlu.

Noću ih možete zaštititi od mraza baštenskom vunom, mjehurićima ili običnom čaršavom. Ako tokom dana ponovo postane veoma hladno, privremeno stavite biljke u zaštićeno zatvoreno područje. Zimske bašte, skladišta ili garaže u kojima nema straha od smrzavanja su pogodna skloništa za hitne slučajeve, a idealno bi bilo i dovoljno prirodnog svjetla.

Pročitajte: Proljeće je, vrijeme je za MUŠKATLE

Šta treba uzeti u obzir prilikom sadnje muškatli?

Bilo da se nalazi na balkonu, saksiji ili visećoj korpi, muškatle se svuda osjećaju kao kod kuće – pod uslovom da imaju dovoljno prostora. Rastojanje između biljaka treba da bude najmanje 20 centimetara, a visina saksije ne smije biti manja od 18 centimetara. Prilikom sadnje koristite visokokvalitetan kompost. Ne zaboravite da stavite sloj drenaže na dno posude kako bi višak vode mogao da iscuri iz posude. Na taj način ćete spriječiti zadržavanje viška vode, što može izazvati trulež korijena.

Koje je idealno mjesto za muškatle?

Muškatle su biljke osjetljive na svjetlost – najbolje se osjećaju na mjestima sa puno svjetlosti, ali dobro se snalaze i na mjestima sa djelimičnom sijenkom. Ukratko, što više sunčeve svjetlosti dobijaju, to obilnije cvjetaju. Ako ste tek počeli sa sadnicama muškatli, kupite dobro razvijene biljke sa puno pupoljaka i gustim lišćem kako biste brzo uživali u puno cvijeća. Muškatle vole vodu, ali ne i stalnu kišu, pa ih stavite pod krov u slučaju da vremenska prognoza predviđa više padavina. Sorte sa krupnim ili duplim cvjetovima posebno vole da budu pod krovom tokom kišnih dana, pa ih zaštitite na vrijeme.

Kako zalivati muškatle?

Muškatle mogu da skladište dosta vlage u svojim listovima i stabljikama, tako da nekoliko dana bez vode nije problem. Međutim, potrebno ih je redovno zalivati da bi obilno cvjetale. U veoma toplim ljetnjim danima, dobro je to raditi ujutru i uveče. Kutije za rezervoare i automatski sistemi za navodnjavanje mogu značajno smanjiti potrebe za zalivanjem.

Kod grmolikih biljaka vlaga ponekad ne dopire do tla, čak ni po kišnom vremenu. Da biste saznali da li je vašim biljkama potrebna voda, prstom provjerite vlažnost zemlje u koju su posađene. Ako je toplo i suvo, odmah zalijte biljku. S druge strane, za one koji žive u područjima gdje često pada kiša, stručnjaci preporučuju da ne koriste stalno navodnjavanje jer muškatle ne vole da budu natopljeni vodom. Plus savjet: kišnica ili voda koja odstoji je idealna za zalivanje.

Kako pravilno đubriti muškatle?

Muškatlama je potrebno puno hranljivih materija. Trebalo bi da počnete da ih đubrite oko četiri do šest nedjelja nakon sadnje. Do tada su hranljive materije iz zemlje često već potrošene, čak i sa prethodno đubrenim kompostom. Za optimalnu ishranu, jednostavno dodajte komercijalno đubrivo za cvijeće u vodu jednom nedjeljno. Alternativno, možete koristiti štapiće za đubrivo. Traju otprilike dva do tri mjeseca.

Pročitajte: Muškatle cvjetaju bez prestanka uz jednu kap ovog elementa!

Ako je pri sadnji korišćeno đubrivo sa sporim oslobađanjem, možete produžiti vrijeme do prvog prihranjivanja. Koliko dugo zavisi, između ostalog, od vrste đubriva i temperature i vlažnosti zemljišta. Od kasnog ljeta nadalje, vašim muškatlama će vjerovatno biti potrebne dodatne hranljive materije, čak i ako ste ih hranili đubrivom sa sporim oslobađanjem. Nedostatak hranljivih materija prepoznajete po tome što više ne cvjetaju kako treba ili im listovi požute, iako je sve ostalo u redu, savjetuje Pelargonijum za Evropu (PfE), a prenosi Tportal.hr

Uklonite ocvale cvjetove

Redovno uklanjanje osušenog cvijeća i listova, kao i odumrlih stabljika, čuva muškatle zdravim i podstiče stvaranje novih cvjetova. Postoje i samočisteće sorte, a najviše ih možete naći među visećim muškatlama. Oni sami bacaju uvenulo cvijeće i obično odmah proizvode nove. Međutim, osušene listove i dalje treba ukloniti ručno.

Prezimljavanje muškatli

Muškatle su višegodišnje biljke, pa je preporučljivo prije prvog noćnog mraza biljke isjeći na oko 15 centimetara i premjestiti na svijetlo i hladno mjesto. Zimi im nije potrebno đubrivo ili zalivanje. U proljeće biljke presadite u svjež kompost i stavite na toplije mjesto i uz malo sreće ponovo će niknuti.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI