Srijeda, 22 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeKako sačuvati drvo novca od propadanja

Kako sačuvati drvo novca od propadanja

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Drvo novca ili krasula, predstavlja simbol obilja i prosperiteta. Njegovi okrugli mesnati listovi asociraju na kovanice, te se smatra da privlači novac. Međutim, iako nije zahtjevno za održavanje, postoje neki koraci koje treba preduzeti kako bi se osiguralo da vaša krasula ostane zdrava i cvjetna.

1. Pravilno zalijevanje: Krasula zahtijeva umjereno zalijevanje, posebno tokom zimskih mjeseci kada je potreba za vodom manja. Prekomjerno zalivanje može dovesti do truljenja korijena, što rezultira propadanjem biljke. Važno je pratiti stanje supstrata i izbjegavati zadržavanje viška vode u saksiji.

2. Prihrana: Da bi krasula bila zdrava i procvjetala, potrebno je obezbijediti joj adekvatnu ishranu. Kalcijum i fosfor su ključni za razvoj korijenja i novih izdanaka, dok azot podstiče zelenilo biljke. Organska prihrana poput praha od jajašca i banane može biti korisna za stimulisanje rasta.

Pročitajte: Krasula – Da li ste znali da ima ova ljekovita svojstva?

3. Svjetlost: Nedostatak osvjetljenja može negativno uticati na krasulu, uzrokujući gubitak boje i opadanje listova. Obezbedite biljci dovoljno svjetlosti, izbjegavajući prostorije sa nedostatkom prirodnog svjetla.

4. Temperatura: Krasula preferira toplije temperature i ne podnosi niske temperature ispod 10°C. Izlaganje hladnom vazduhu može uzrokovati stres i opadanje listova, stoga je važno izbjegavati izloženost propuhu i temperaturnim šokovima.

5. Rezidba i održavanje: Redovna rezidba starih grana i biljaka može pomoći u očuvanju zdravlja krasule. Odsjecanje starih dijelova podstiče rast novih izdanaka i osigurava atraktivan izgled biljke.

Zaključak: Uz malo pažnje i pravilnu njegu, krasula može biti izuzetno otporna i dekorativna biljka koja donosi pozitivnu energiju i obilje u vaš dom. Prateći navedene savjete, možete osigurati dug i prosperitetan život svog drveta novca, navodi portal Agro Savjet.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI