Srijeda, 7 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaOdlični savjeti za đubrenje špinata i blitve: Izbalansirajte hranjive materije za impresivne...

Odlični savjeti za đubrenje špinata i blitve: Izbalansirajte hranjive materije za impresivne rezultate

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Tokom jeseni naši vrtlari gotovo tradicionalno obavljaju sjetvu povrća, prije svega blitve i špinata. Međutim, često se postavlja pitanje na koji način izvršiti gnojidbu navedenih kultura.

Dobro je poznato kako naši poljoprivrednici vole u svom vrtu vidjeti povrće bujnih listova i zavidnih prinosa. Međutim, potrebno je voditi računa o izboru đubriva a posebno o njegovim primijenjenim količinama. Tako je dokazano da s povećanjem količine đubriva, posebno azotnih, dolazi do nagomilavanja štetnih nitrata i nitrita. Dakle, bujni i isforsirani listovi povrća nisu znak dobrog, već nestručnog i nekontroliranog vrtlarenja.

Stoga je špinat i potrebno uzgajati tek nakon skidanja kultura đubrenih stajnjakom. S druge strane, u vrtu se pred sjetvu, po četvornom metru, đubri sa 100 grama NPK 7-14-21 uz dodatak 15 grama UREE 46 % N. Osim navedene, možemo upotrijebiti i neke druge NPK formulacije (7-20-30 ili 15-15-15) s tim da se tokom vegetacije vrši prihrana KAN-om u količini 10 gr/m2 i to 20-tak dana prije berbe.

Pročitajte: 10 ključnih savjeta za uspješnu proljetnu sadnju i uzgoj blitve

Gteške u đubrenju nekada mogu dovesti i do nastanka gorkog okusa špinata a posljedica su prekomjernig đubrenja stajskim đubrivom.

Blitva se đubri slično špinatu i to na taj način što se pred sjetvu, po četvornom metru, u tlo unosi 50 grama NPK 7-14-21 ili 40 grama 7-20-30 uz dodatak 20 grama UREE 46 % N. Ukoliko je UREA dodana pred sjetvu blitvu nije potrebno prihranjivati. Ukoliko smo je pak izostavili onda se blitva prihranjuje s 0,6-1,2 dekagrama po m2 i to nakon svake druge berbe, zbog nepovoljnih uslova skladištenja ili djelovanja bakterija.

Nitrati se većim dijelom nalaze u peteljci lista, pa se korištenjem samo plojke lista, negativni učinci smanjuju. Osim đubrenja, tipa i sastava tla na količinu nitrata utiču klimatski uslovi, prvenstveno insolacija. Ako je vrijeme tmurno, oblačno, biljka nakuplja više nitrata. Ako se špinat uzgaja u sušnim područjima, mogućnost nakupljanja nitrata je manja.

Peteljka lista špinata ima 3-8 puta veću količinu nitrata nego plojka. Kultivari s kraćom peteljkom imaju prednost pri uzgoju. Pravilnom doradom, nakon branja, a prije isporuke na tržište, može se smanjiti mogućnost prelaska nitrata u nitrite. To se postiže pranjem u hladnoj vodi, pakiranjem u prikladnu ambalažu u rahlom sloju, prodaja u rashladnim vitrinama.

Špinat za zamrzavanje ili za dječju hranu treba preraditi u što kraćem roku, nekoliko sati nakon berbe. ili treće berbe listova. Navedenim postupkom prihranjivanja blitva se uz natapanje stalno nalazi u visokoj rodnosti.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI