Utorak, 25 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoOčekuje se ranije kretanje vegetacije - Koji su rizici za voćke?

Očekuje se ranije kretanje vegetacije – Koji su rizici za voćke?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Može se očekivati ranije kretanje vegetacije u voćnjacima zbog neuobičajeno toplog vremena od početka godine – neće biti fizioloških poremećaja, ali postoji rizik od proljećnih mrazeva, rekao je stručni saradnik pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Mirko Јokić.

– Nadam se da će, ipak, u martu biti nešto hladnije i da će, i kad pupoljci krenu, to malo da uspori. Zasad nema razloga za brigu, voćari treba da prate prognozu i stanje u zasadima – naveo je Јokić.

Јokić, koji je stručni saradnik za voćarstvo u prijedorskoj kancelariji Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri resornom ministarstvu, savjetovao je voćarima da ne žure sa rezidbom jer ova mjera provocira rast biljaka.

On je rekao da se, na osnovu dugoročnih prognoza, slične vremenske prilike očekuju do kraja februara, što će za rezultat imati kretanje vegetacije u prvoj sedmici marta.

– Može se očekivati da će vegatecija krenuti 15 dana ranije. Mi već praktično imamo bubrenje pupoljaka i kretanje sokova, samo što se to ne vidi. Treba da prođe neko vrijeme prije nego bude vidljivo. Voćari to treba da imaju u vidu, jer kad pupoljci krenu, vrijeme je za zaštitne tretmane – dodao je Јokić.

Izvor: InfoBijeljina

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI