Subota, 2 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiObjavljena Crvena lista ugroženih evropskih vrsta drveća

Objavljena Crvena lista ugroženih evropskih vrsta drveća

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Više od polovine (58 odsto) evropskih endemskih vrsta drveća je pred nestajanjem,  objavila je Međunarodna unija za očuvanje prirode (IUCN) na osnovu procene stanja biodiverziteta kontinenta. Ovo je prvi put da je ova organizacija, čije je sedište u Švajcarskoj, objavila Crvenu listu ugroženih evropskih vrsta drveća

Unošenje invazivnih vrsta, neodrživa sječa i urbani razvoj glavne su prijetnje koje prouzrokuju drastično proređivanje vrsta drveća kao što je divlji kesten širom Evrope.

Nedavno objavljena Evropska crvena lista stabala procenila je status zaštite svih 454 vrsta drveća koje su endemi na kontinentu. Ustanovljeno je da je među evropskim endemima 58 odsto ugroženo, a za 15 odsto (66 vrsta) je ocenjeno da su na korak od izumiranja. Invazivne vrste su najveća prijetnja evropskim stablima. Tu se ubrajaju štetočine i bolesti, ali i invazivne biljke koje su unosili ljudi, a koje se takmiče sa matičnim mladicama.

Iščezavanje endemskih vrsta širom svijeta je svakodnevna pojava. Najveći pritisak na ekosisteme vrši čovjek svojim aktivnostima – krčenjem šuma, prenaseljavanjem, zagađivanjem prirodnih površina, globalnim zagrijavanjem… Endemske vrste nisu samo jedinstveni dragulji nekog područja, niti su samo ogledalo nekog staništa. Od izuzetnog su značaja za održavanje genetske raznovrsnosti.

– Alarmantno je da većoj polovini endemskih vrsta drveća u Evropi prijeti izumiranje. Drveće je neophodno za život na zemlji, a evropska stabla u svoj svojoj raznolikosti izvor su hrane i utočišta za bezbroj životinjskih vrsta, poput ptica i vjeverica, a imaju i ključnu ekonomsku ulogu. Od EU do regionalnih zajednica za očuvanje, svi moramo zajedno da radimo na osiguranju njihovog opstanka upozorio je šef odeljenja za Crvenu listu IUCN-a.

Posebno je pogođeno  drveća iz roda jarebika (Sorbus). Dok je divlji kesten (Aesculus hippocastanum) ocijenjen kao ranjiv zbog ozbiljnog napada štetočine – minera divljeg kestena koji oštećuje lišće.

Izvor: Agronews

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI