Petak, 8 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneStočarstvoNjega jaradi za uspješnu proizvodnju mlijeka i mesa

Njega jaradi za uspješnu proizvodnju mlijeka i mesa

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Njega jaradi – Samo od zdrave i vitalne jaradi uz odgovarajuću njegu i ishranu možemo iskoristiti njihov genetski potencijal razvoja i pravovremeno ih uvesti u reprodukciju. Da bi se dobio zdrav i vitalan podmladak veoma je bitna ishrana koza naročito u drugoj fazi bremenitosti (poslednjih 45 dana prije jarenja). U ovaj vremenski period dolazi do brzog razvoja ploda, a ujedno je to i period servis vimena – priprema mliječne žlijezde za narednu laktaciju. U mnogome od načina ishrane koza u drugoj polovini bremenitosti zavisi kvalitet rodjenih jaradi i kvalitet kolostruma. Zbog toga je ovaj period jedan od kritičnijih u proizvodnom ciklusu.

Ishranu treba prilagoditi na osnovu broja i brzine razvoja ploda. Količina obroka se povećava za 30% pa i više, orijentaciono obrok bi se mogao sastojati od 2.5-3 kg kvalitetnog sijena i 200 – 300 gr koncentrata u zavisnosti od kvalitet sijena. U drugoj polovini bremenitosti poželjno je i vitaminizirati koze (A,D3,E). Prije partusa 3 – 4 dana obrok se smanjuje za 1/3 pa i za 1/2 vodeći računa o kvalitetu sijena. Prvih pet dana nakon porodjaja kozu hranimo napojem od žitarica i kvalitetnim sijenom, a nakon toga postepeno normalizujemo obrok.

Pročitajte: Selekcija jaradi je uslov za uspješan rast i razvoj

Njega jaradi uslov za uspješnu proizvodnju mlijeka i mesa

Brzo nakon jarenja, jare je pokretno i sposobno da traži vime. Prije sisanja, sise koza treba oprati i izmusti prve mlazeve kolostruma u posebnu posudu, jer je veća prisutnost bakterija u prvim mlazevima. Veoma je bitno da u što kraćem vremenskom intervalu po jarenju popije kolostrum i dobije vitamin A, D3, E. Sa prvim mlazevima popijenog kolostruma koji sadrži imunoglobuline formira se pasivni imunitet, povećava otpornost i štiti organizam od bolesti.

Pasivni imunitet predstavlja osnovu u formiranju aktivnog imuniteta. Hranljivim materijama iz kolostruma zagrijava se organizam, a ujedno se i razvija. Kolostrum uspostavlja normalni protok hranljivih materija kroz crijeva. U slučaju da majka ugine ili nema mlijeko, jarad se podmeće koza koja ima kolostrum, a može im se dati i kravlji kolostrum iako nije adekvatna zamena za kozji. Poželjno je da na svakom gazdinstvu ima zamrznuti rezervni kolostrum.

Prilikom korišćenja zamrznutog kolostruma obratiti pažnju na pripremu. Kolostrum zagrijavamo postepeno, na indirektni izvor toplote ne veće od 50°C da ne bi uništili imunoglobuline. Temperatura pripremljenog kolostruma treba biti 38-39°C. U prvoj nedjelji života jarad se hrani na sisu i majčino mlijeko je jedino hranljivo. Poželjno je da u ovaj period mladunče sisa po volji, i da bude zajedno sa majkom. Ukoliko je odvojeno od majke potrebnu količinu mlijeka (0.5-0.8 lit.) dati u 4-5 podoja. Od druge nedjelje u ishrani se uključuju kvalitetna sijena (lucerka – djetelina), i povećava se količina mlijeka, a smanjuje broj podoja na četiri pa i tri podoja.

Pročitajte: Metode parenja koza

Njega jaradi

Od treće nedjelje u ishrani dodaje se koncentrat za jarad sa 18% proteina, količine oko 50 gr koja se postepeno povećava tako da sa starošću od 35 – 40 dana dobije 300-350 gr koncentrata. Ova količina koncentrata se zadržava, a veće potrebe jaradi u pogledu hranljive materije nadomješćuju se upotrebom veće količine sijena. Količina mlijeka od pete nedjelje počinje da se smanjuje, tako da jarad za priplod odbijamo sa 2 mjeseca starosti, a ostalu i ranije.

Zbog sve veće potražnje kao i cijene mlijeka i mliječnih proizvoda od koza, u ishrani jaradi nakon 7 dana starosti možemo postepeno uključiti zamjenu za mlijeko. To je spoj mlijeka i surutke u prahu, sojinog brašna, kvasca, masti, vitamina i drugih dodatka. Prilikom upotrebe zamjene za mlijeko koristiti zdravstveno ispravnu vodu i pridržavati se uputstava za upotrebu.

Sijeno i vodu moraju imati uvijek na raspolaganju.

Autor: Srdan Zafirović Dipl. ing. poljoprivrede – smer stočarstva, PSSS Vranje

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI