Utorak, 18 Juna, 2024
spot_img

Nuspojave bijelog luka

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Bijeli luk vašim jelima daje odličnu aromu i smatra se izuzetno zdravom namirnicom. Međutim, postoje situacije kada se savjetuje da bijeli luk treba izbjegavati.

Prenosimo vam dio iz knjige “Bijeli luk – praktični savleti za zdravlje i dom” doktorke Peni Stenvej, a koji se tiče mogućih nuspojava bijelog luka.

Evo kada treba biti oprezan u konzumiranju bijelog luka:

Kožni problemi

Kožu najprije testirajte tako što nanesete bijeli luk na malo područje koje nije izloženo i nekoliko sati kasnije provjerite da li je iritirano. Ako jeste, nemojte ponovo nanositi bijeli luk. Sa druige strane, doktorka tvrdi da ulje bijelog luka ne sadrži jedinjenja koja uzrokuju iritaciju (sulfenske kiseline i alicin), ali nema ni bioaktivnost alicina i njegovih derivata.

Želudačni ili problemi s varenjem

Zapamtite da velike količine bijelog luka mogu iritirati želudac i crijeva.

Krvarenje

Bijeli luk može podstaći krvarenje. To dejstvo se može još pogoršati ako konzumirate biljke i/ili dodatke ishrani koji usporavaju zgrušavanje krvi, uključujući riblje ulje, vitamin E, đumbir, ginko, crvenu detelinu, kurkumu…

Trudnoća

Normalne količine bijelog luka vjerovatno nisu štetne za dete, ali mudro je izbegavati velike količine i ne nanositi bijeli luk na kožu. Ako se porođaj očekuje za dvije nedjelje, unos velikih količina bijelog luka mogao bi da podstakne krvarenje za vrijeme porođaja i popratnih hirurških procedura.

Dojenje

Izbjegavajte preteranu konzumaciju ili nanošenje velikih količina bijelog luka na kožu jer ne postoje dovoljni podaci koji potvrđuju da je bezopasan za dijete.

Predoperativna stanja

Izbegavajte beli luk dvije nedjelje prije zakazane operacije jer može podstaći krvarenje.

Kontracepcija

Ako koristite oralnu kontracepciju koja sadrži estrogen – zapamtite da beli luk ubrzava razgradnju ovog hormona i umanjuje kontraceptivni učinak. Ako konzumirate mnogo bijelog luka razmislite o dodatnoj kontracepciji.

Moguće nuspojave:

Sumporna jedinjenja bijelog luka rastvoriva u ulju mogu prouzrokovati sljedeće poteškoće:

Peckanje u ustima, žgaravicu, mučninu, povraćanje, gasove, dijareju i gubitak apetita, naročito ako se uzima na prazan stomak.

Slabost, groznicu, glavobolju, vrtoglavicu, znojenje, ubrzani puls i nesanicu, rumenilo, peckanje i plihove od dužeg nanošenja na kožu.

(Kurir.rs)

PROČITAJTE:

Stručnjaci otkrili koliko dugo bijeli luk može trajati

Bijeli LUK na plastičnim flašama – LAKO do visokog PRINOSA

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI