Subota, 22 Januara, 2022
spot_img

Nove vrste ruža otporne na bolesti

Nove vrste ruža otporne na bolesti – Godinama se mislilo da je ruže nemoguće uzgajati bez hemije, pogotovu u drugoj polovini prošlog vijeka, kada se smatralo da im treba redovno prskanje insekticidima i fungicidima.

No, na prijelazu u 21. vijek uzgojena je ruža koja cvjeta od proljeća do kasne jeseni, bez obzira na klimatske uslove, a ne zahtijeva više brige od bilo kojeg drugog cvatućega grma. Uzgajivač Bill Radler kombinovao je različite vrste ruža s ružom nazvanu Knock Out (što znači koja obara s nogu), onu koja je otporna na bolesti, a poput modernih ruža obilato cvjeta i to u nekoliko navrata.

Vrtne ruže

Svoj prvobitni uspjeh Radler je nastavio i s drugim vrstama ruža. Kako su ruže Knock Out revolucionirale pogled baštovana na ruže uopšteno, jer grmovi su odjednom postali prepuni cvijeta, i drugi uzgajivači su počeli eksperimentirati s novom generacijom ruža po Radlerovoj metodi.

Rezultat je nova generacija nezahtjevnih, dugocvjetajućih ruža. Neki ih jednostavno nazivaju vrtnim ružama, jer ih se ne uzgaja zbog rezanog cvijeta za izložbu, već za gustu sadnju, za ograde i vrtove ljetnikovaca te za parkove.

Pročitajte: Ruže u saksijama – Savjeti za uspješnu sadnju i njegu

Nova generacija ruža, nastala nakon ukrštanja s Knock Out vrstom, promijenila je kriterijume po kojima su baštovani i uzgajivači birali koje će nove ruže posaditi. Do tada se ruža birala uglavnom zbog izgleda cvijeta, što je bilo presudno kod ruža čajevki.

Današnje ruže rastu u različitim oblicima i grmovi su različite veličine, od pokrivačica tla do penjačica ili grmova koji trebaju veliku površinu, pa je stoga prije sadnje potrebno razmisliti kakav grm želimo, a izgled cvijeta je manje važan. Počnite s određivanjem uloge koju će ružin grm imati u vašem vrtu. Ako će biti pokrivačica tla, trebaće vam mnogo sadnica niskog rasta, za visoku ogradu trebaće vam sorta uspravnog rasta, a ako želite da se ruža penje i obavija oko ulaznih vrata u vrt, kupit ćete penjačicu.

Pročitajte: Gajite ruže kod kuće – Ovih 6 trikova će vam sigurno pomoći!

Izuzetne grupe

Kako biste se lakše odlučili, proizvođači sadnica će vam ponuditi ruže već razvrstane po sličnostima i razlikama, a ovdje navodimo neke izuzetne grupe ruža koje u sebi spajaju karakteristike starinskih sorti i modernih, a mogu se uzgajati na organski način i učestalo cvjetaju od proljeća do prvih mrazeva.

Old Blush

Ova kineska ruža potiče iz 18. vijeka i predstavlja sve najbolje osobine ruža: dugo živi, učestalo cvjeta i laka je za uzgoj.

Souvenir de la Malmaison

Velikih je, punih cvjetova, jarko ružičaste boje, lijepog mirisa. Ova ruža predstavlja romantiku.

Marchesa Boccella

Mirisna, ružičastih cvjetova poput glavice kupusa raste u vidu uspravnoga grma.

Belinda”s Dream

Još jedna ružičasta ruža punog cvijeta, superstar po mirisu, ne zahtijeva puno njege, a lijepa je i kao rezano cvijeće.

Pročitajte: Sadite ruže u jesen: Jednostavni koraci do savršenog ružičnjaka!

Perle d”Or

Ima velike cvjetove koji mirišu po voću, svijetlonarandžastocrvene boje i izgledaju kao da su od krep-papira. Raste u obliku kompaktnog grma.

Caldwell Pink

Ruža nepoznatog porijekla, obilno cvjeta ljubičastoružičastim cvjetovima čak i u vrijeme najveće ljetne žege. Dodatni kvalitet joj je što raste u slapovima crvene, narandžaste i žućkaste boje.

Penelope Soft

Cvjetovi boje breskve rastu u grupama i poznati su po svom predivnom mirisu. Žbun je prilično velik.

New Dawn

Ova ruža penjačica ima mirisne, svijetloružičaste cvjetove i robustnog je rasta. Listovi su joj tamnozeleni, sjajni i otporni na crnu pjegavost.

Pročitajte: Crna pjegavost lista ruže – Bolest zbog koje ruža slabije cvjeta

Crepuscule

Buketi narandžastih cvjetova padaju pod vlastitom težinom, pridonoseći romantičnom izgledu vrta. Ovo je penjačica koja odlično raste.

Stephen F Austin

Ovaj prilično veliki grm ima sjajne listove i delikatne cvjetove svijetložute boje kada se otvaraju, a kada se rascvjetaju krembijele boje.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

uvoz žovotinja

Farmeri upozoravaju: Prekomjerni uvoz remeti proizvodnju

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković upozorio je da farmeri ne mogu opstati u otežanim tržišnim uslovima kada su izrazito visoke...