Nedjelja, 14 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeLijepo dvorište zahtjeva i jesensko zalivanje - Evo zašto, kada i kako...

Lijepo dvorište zahtjeva i jesensko zalivanje – Evo zašto, kada i kako to činiti

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Koliko god bilo važno zalivati travnjak u jesen dok se zemlja ne smrzne, jednako je važno ne zalivati ga.

Ljeto se smatra vremenom kad je nužno skoro svakodnevno zalivanja travnjaka, ali nemojte misliti da na jesen možete prestati zalivati travu. Čak i oni koji žive u hladnijoj klimi nisu oslobođeni ove djelatnosti. Uz košenje trave do optimalne visine, đubrenje i grabljenje lišća, pravilno zalivanje jedan je od najkritičnijih aspekata njege travnjaka za jesen.

Kada prestati zalijevati travnjak na jesen?

Ne biste trebali potpuno prestati zalivati travnjak u jesen dok se zemlja ne smrzne. Nakon smrzavanja tla, bilo bi besmisleno zalivati travu jer bi smrznuto tlo djelovalo kao prepreka, blokirajući put vode do korijena.

Zato se kaže da niske temperature sjevernih zima stvaraju pustinjske uslove. “Pustinja” može dočarati slike kaktusa i sukulenata koji rastu u vrućem pijesku, ali se takođe odnosi na regije u kojima je voda zaključana u obliku leda. Biljke preživljavaju nedostatak vode ulazeći u mirovanje, stanje nalik spavanju u kojem im nije potrebno navodnjavanje.

Pročitajte: Da li treba šišati travu u vrelim danima – Evo savjeta za lijep travnjak

Zašto je važno jesensko zalivanje?

Ako je vaša vrsta trave ona koja podnosi i hladne sezone, onda je jesen važno razdoblje rasta vašeg travnjaka. Trava i dalje raste dobar dio jeseni, čak i ako ne vidite toliki rast na vrhu. Umjesto toga, veliki se rast događa pod zemljom u korijenovom sistemu. Ovo je ključno za izgradnju čvrstih temelja za vaš travnjak i za pomoć pri popravljanju bilo kakve štete koja se dogodila ljeti.

Nemojte ga lišiti navodnjavanja tokom ovog kritičnog vremena. Odgovarajuća opskrba vodom korijena trave neophodna je za pravilan unos hranjivih materija tokom razdoblja rasta. Ako vaš travnjak ne apsorbuje dovoljno hranjive materije, neće postići optimalno zdravlje i možda neće preživjeti oštru zimu.

Kako uravnotežiti navodnjavanje jesenjskog travnjaka?

Koliko god bilo važno zalivati travnjak u jesen dok se zemlja ne smrzne, jednako je važno ne zalivati ga. Prekomjerno zalivanje može naštetiti korijenovom sistemu trave, a višak vlage može dovesti travnjak u opasnost od gljivičnih bolesti.

Ako vaše područje u jesen dobije dovoljno oborina, možda ćete morati zalivati samo površine koje su zasijane ili na kojima su tek započeti novi travnjaci. No, ako nastupi relativno toplo, suvo vrijeme, budite spremni zalivati travnjak baš kao što biste to činili ljeti.

Pročitajte: Da bi vaš travnjak ponovo zablistao URADITE OVO!

Doba dana kada zalivate travu takođe je važno. Zalivanje u rano jutro najbolje je jer trava ima cijeli dan da se osuši prije nego što padne noć. Iz istog razloga, veče je najgore vrijeme za zalijevanje travnjaka. Ovo je jedan od razloga zašto su automatski sistemi za navodnjavanje dobro došli. Imaju mjerače vremena koje možete postaviti pa ne morate biti ranoranioc da biste zalivali travu u pravo vrijeme.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI