Četvrtak, 22 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiNJIH JE DOVOLJNO DA KUPITE JEDNOM - 7 namirnica koje se mogu...

NJIH JE DOVOLJNO DA KUPITE JEDNOM – 7 namirnica koje se mogu iznova i iznova uzgajati

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Luk je trajno povrće i može vam dati beskonačnu zalihu ako ga odlučite ponovo uzgojiti. To je prilično jednostavno napraviti!

Kupovina svježih proizvoda može biti skupa, pogotovo kupujete li voće i povrće van sezone. Međutim, postoji mnoštvo svježih namirnica koje možete kupiti jednom i ponovo uzgajati u sopstvenom domu. Za to je potrebno samo malo predanosti, truda i motivacije. Zato, donosimo vam 7 namirnica koje je dovoljno kupiti – jednom!

Zelena salata

Salatu je možda i najlakše ponovo uzgojiti, jer vam praktički treba samo – činija vode! Sve što trebate da uradite je da odsiječete donji dio glave salate i da je stavite u malu činiju. Zelena salata „voli“ plitku činiju koja ne smije biti preširoka. Svakako provjeravajte vodu svakih nekoliko dana. Morate paziti na “sluzavu” vodu, ako se to dogodi, svakako zamijenite vodu. I ako sve bude u redu, imaćete pola glavice salate za otprilike dvije nedjelje.

Pročitajte: Kako da zelena salata duže ostane svježa i fino hrskava

Paradajz

Može biti sladak, sočan i ukusan i lako ih je samostalno uzgajati. Sljedeći put kad ih kupite, razmislite o odvajanju jednog, izvadite sjemenke kako biste taj jedan paradajz pretvorili u prekrasnu biljku. Uzmite sjemenke i stavite ih na papir da se osuše. Nakon što vam to pođe za rukom, sjemenke stavite u zemljanu teglu i ostavite u zatvorenom prostoru. Kad sjeme naraste koji centimetar, biljku stavite napolje i redovno zalivajte.

Ananas

Ananas je poznat po sočnom i slatkom ukusu, ali da li ste znali da možete kupiti ovo ukusno voće i ponovo ga uzgajati? Važno je znati kako ananas uspjeva u toplijoj klimi, zato pripazite da biljku držite dalje od niskih temperatura. Da bi biljka ananasa uspjela, biće joj potrebno puno sunca veći dio dana. Za početak sačuvajte vrh (poznat i kao kruna) ananasa i odsijecite ostatak voća kao i koru. Stavite krunu u šoljicu vode tako da može niknuti korijenje. Nakon što primjetite rast korijena, tada možete presaditi svoju krunu ananasa u široku posudu sa zemljom. 

Mladi luk

Mladi luk služi mnogim jelima kao ukras, pa čak i može dodati malo ukusa raznim salatama, a relativno ga je lako uzgojiti u vodi. Donji bijeli dio luka obavezno zadržite, a ako ima još netaknutih korijena, pobrinite se da i njih ostane. Odaberite visoku čašu i donji dio luka postavite u vodu. Redovno provjeravajte vodu, menjajte je ako je potrebno i uživajte gledajući kako raste vaš svježi mladi luk!

Pročitajte: Bijeli LUK na plastičnim flašama – LAKO do visokog PRINOSA

Krompir

Ako ste ikada čuvali krompir dovoljno dugo, vjerovatno ste primjetili kako počinje klijati. Umjesto bacanja krompira, razmislite o uzgajanju. Krompir presijecite na pola i pobrinute se da svaka polovina ima najmanje dva oka poznata i kao klice. Komadiće krompira osušite na sobnoj temperaturi, što može potrajati i do nekoliko dana. Kad se osuše na dodir, posadite ih u osam centimetara zemlje. Nakon toga, da biste mogli obaviti berbu, valja se uvjeriti da je vrh krompira – „umro“.

Luk

Luk je trajno povrće i može vam dati beskonačnu zalihu ako ga odlučite ponovo uzgojiti. To je prilično jednostavno napraviti! Sve što trebate da uradite je da odsiječete dno luka ostavljajući korijenje netaknutim. Moraćete da odsiječete barem centimetar i po luka za ponovni rast. Ostavite da se osuši nekoliko dana, a zatim ga posadite u lonac napunjen s 3/4 zemlje. Stavite dno luka u tlo i prekrijte ga jednim do dva centimetra zemlje. Nakon što luk ima nekoliko listova, morao je već da regeneriše korijenje. Uklonite stare mladice, a berbu možete da napravite nakon što luk potpuno naraste.

Pročitajte: Luk možete uzgajati tokom cijele godine u običnom, plastičnom balonu za vodu /FOTO/

Celer

Celer, poput salate, može uspijevati u vodi. Za ponovni uzgoj celera moraćete da odsiječete najmanje dva centimetra na dnu i staviti ga u „plitku“ vodu. Morate se pobrinuti da celer dobije direktnu sunčevu svjetlosti, a trebali biste da vidite rast unutar samo tri do četiri dana. Ipak, ako želite punu zalihu celera, moraćete da ga prenesete u tlo. Ako se odlučite za to, pričekajte da nikne debela stabljika celera, a zatim je prenesite na organsko tlo. Ako se odlučite za uzgoj napolju, vodite računa o životinjama koje ga mogu pojesti, pa je najbolje držati ga u stakleniku. I za kraj, naoružajte se strpljenjem, jer nekad treba i do nekoliko mjeseci dok zrela stabljika ne naraste.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI