Utorak, 18 Juna, 2024
spot_img

Njega cvijeća u plasteniku zimi

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U plastenicima uvijek ima dosta posla. Da bi biljke bile atraktivnije i zdravije najvažnije je redovno prihranjivanje, zalijevanje, prskanje i održavanje optimalne temperature.

Cvjećari su gotovo jednoglasni u stavu da je proizvodnja ovog ukrasnog bilja najljepša grana poljoprivrede ali najskuplja i veoma zahtjevna. Kada se završi prodaja sezonskog ljetnjeg cvijeća, počinju pripreme i radovi oko novih zasada tako da je to posao koji traje tokom cijele godine.

Porodica Koplić cvjećarstvom se bavi 18 godina te imaju ozbiljan radni staž u ovom sektoru što potvrđuju plastenici na površini od 4.000 m2, ali i veliki broj kupaca koji im godinama ukazuju svoje poverenje.

“Gotovo dvije decenije moja porodica – supruga i sinovi, unaprjeđujemo naše gazdinstvo, a danas u devet plastenika imamo 162.000 saksija različitog cvijeća za proljetnu prodaju. Uglavnom je to, kako ga ja nazivam, malo cvijeće – begonije, petunije, salvije, kadife i sve ono što se tokom proljeća rasađuje u dvorišta i vrtove, kao i različite vrste muškatli”, kaže Milan Koplić dodajući da dio uzgajaju sjetvom iz sjemena dok za proizvodnju muškatli iz uvoza nabavljaju kontejnere ožiljenih reznica te ih rasađuju.

Održavanje optimalne temperature od presudnog značaja

Obaveza za čitavu porodicu je na pretek, te zapošljavaju i četiri radnice. Kako su za biljke od neprocjenjive važnosti svjetlost, toplota i vlažnost jedan od najvažnijih i najodgovornijih poslova tokom zime jeste održavanje optimalne temperature u zaštićenom prostoru, tako da sa hladnijim danima proizvođači imaju više posla. Naš sagovornik kaže da su pomenuti parametri od presudnog značaja za biljke te objekte grije sa dvije peći na pelet.

“Temperatura unutra je najčešće od osam do 12 stepeni i trudimo se da ne pada ispod ove vrijednosti jer u tom slučaju stagniraju što nije poželjno. Karanfil, na primjer, može biti u hladnom plasteniku, ali ako ga grijemo stiže ranije dok je takozvana pištika veoma osjetljiva kao i vinka – hladno im je i kada je u objektu 12 stepeni”, kaže naša sagovornik i dodaje da se zato mora voditi računa o temperaturi jer nema prostora za greške, napominjući da je ovih dana vrijeme prohladno, tmurno, bez sunca, te je grijanje potrebno.

“Kada je -10 C° i kada tokom dana grane sunce, onda je unutra toplo jer folija privlači sunčeve zrake. Zima se često oduži te moramo grijati i početkom aprila, tako da je to velika stavka u proizvodnji. Trećina ukupnih troškova su zapravo od grijanja”, kaže Koplić dodajući da je veoma važno obezbjediti prostor namjenjen samo za nicanje iz sjemena, sa specijalnim stolovima za sijanje, nicanje i razvoj mladih biljaka.

Tu poseban urađaj, termostat, reguliše adekvatnu toplotu, a ovaj proizvođač kaže da je i to skupa investicija, ali zlata vrijedna.

Tokom decembra i januara jednom nedjeljno treba zalijevati

Koplići, takoreći, ne izlaze iz objekata 24 sata obzirom da vode računa i o provjetravanju – otvaranju i zatvaranju i naravno zalijevanju i prihrani.

“Kad imate cvijeće u plasteniku to je kao da imate malu bebu, morate voditi računa o bezbroj stvari. Tokom decembra i januara jednom sedmično treba zaliti, a veoma je bitno redovno prihranjivati i preventivno tretirati protiv truleži, plamenjače. Možda čudno zvuči ali kada je biljka najljepša ona se mora prskati kako bi se izbjegla pojava nekih bolesti.”

Izvor: agroklub.ba

PROČITAJTE:

Zalivanje cvijeća mlijekom? I još mnogo korisnih trikova za cvijeće bez mane!

Cvijeće koje cvjeta zimi

ZBOG OVE 1 GREŠKE SOBNO CVIJEĆE VAM VENE: ODMAH PRESTANITE I ONO ĆE BUJATI KAO LUDO!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI