Petak, 21 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetKako čuvati jabuke da dugo ostanu svježe - Ovaj savjet će vam...

Kako čuvati jabuke da dugo ostanu svježe – Ovaj savjet će vam dobro doći

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Jesen je vrijeme berbe različitih plodova na okućnici i u prirodi. Da bi ih mogli duže koristiti, odnosno da bi duže ostali svježi i upotrebljivi, postoje određena pravila kojih se treba pridržavati i različiti postupci kojima plodove treba podvrgnuti.

Kada je riječ o jabukama koje želimo spremiti za zimu, jako važno je ubrati ih u optimalnom stanju zrelosti (tzv. tehnološka zrelost), a zatim pravilno uskladištiti. Pri tome je, osim održavanja optimalne temperature i vlažnosti u skladištu (podrumu), za čuvanje plodova od presudne važnosti sadržaj kalcijuma.

U nedostatku kalcijuma plodovi brzo propadaju čak i kad su zadovoljeni uslovi skladištenja.

Kako biste svojim jabukama osigurali dovoljnu količinu kalcijuma, potrebno je plodove nakon berbe potopiti u otopinu bogatu kalcijumom, a jednu recepturu izneo je svojevremeno dr. sc. Ivo Krpine za u emisiji “Vikend u voćnjaku” Radio Sljemena.

Za pripremu otopine potrebno je:

♦  10 litara vode
♦  0,4 kg kalcijumovog hlorida
♦  20 g vinobrana
♦  10 ml ovlaživača (Chromovit, Radovit)

Kalcijumov hlorid, ovlaživač i kalijumov metabisulfit (ovaj zadnji pod poznat je kao vinobran) mogu se nabaviti u poljoprivrednim apotekama.

Jabuke se potope u otopinu na nekoliko minuta (plivaju jer su lakše od vode pa ih je dobro potisnuti prema dolje) i zatim bez brisanja poslože u drveni sanduk u kome će se čuvati.

Uloga vinobrana je da s kožice ploda ukloni gljivice koje uzrokuju truljenje. Ovlaživač uklanja masno-voštanu prevlaku s ploda i omogućava bolje prianjanje otopine. Priprema otopine je jednostavna, a sastojci su jeftini. U uskladištenim jabukama skrob vrlo polagano prelazi u šećer odnosno jabuke postupno prelaze iz tehnološke u užitnu zrelost, kad su najbolje za jelo.

Prilikom skladištenja jabuke ne pokrivajte ako ne želite da prebrzo dozriju. Najbolje je da ih posložite u jednom sloju.

Ovako uskladištene jabuke mogu se očuvati više mjeseci, pa i do idućeg ljeta ako imate dobar podrum. Povremeno ih je dobro poprskati vodom da se ne isuše.

Izvor: zgexpress.net

PROČITAJTE:

Bolesti jabuke i kruške u skladištu

Kako da gajite stubaste jabuke?

Pravila za rezidbu JABUKE

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI