Subota, 20 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaNemojte ih izbjegavati - Evo zašto su BANANE SA CRNIM TAČKICAMA tako...

Nemojte ih izbjegavati – Evo zašto su BANANE SA CRNIM TAČKICAMA tako dobre za organizam

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Banane sa crnim tačkicama većina nas izbjegava, a to je velika greška!

Banane sadrže sljedeće: kalijum, vitamin A, vitamin B, vitamin C, ukupne ugljene hidrate, dijetetska vlakna, proteine i gvožđe. Šećeri koji se nalaze u bananama su prirodni. Glukoza, fruktoza i saharoza su dobri šećeri za konzumiranje. Takođe imaju značajan nivo dopamina i katehina, koji djeluju kao antioksidanti.

Najbolje od svega, što je banana zrelija, veće su i koristi. I zato uvijek birajte banane sa crnim tačkicama.

Evo kako one djeluju na organizam.

Snižavaju krvni pritisak

Kalijum je poznat po svojoj sposobnosti snižavanja krvnog pritiska. To čini uravnotežavanjem efekata soli. Tijelu je potrebna ravnoteža natrijuma i kalijuma kako bi krvni pritisak bio na zdravom nivou.

Pročitajte: Ne bacajte koru od banane – Naučite kako da je pametno iskoristite

Vlakna, kalijum, vitamin C i vitamin B6 koji se nalaze u bananama odlični su za zdravlje srca. Potrošnja kalijuma od 4.069 mg dnevno direktno je povezana sa 49% manjim rizikom od ishemijske bolesti srca, u poređenju sa onima koji su konzumirali samo oko 1.000 mg. Banane takođe smanjuju šanse za moždani udar! Pošto su banane dobar izvor vlakana, kalijuma i vitamina C, odličan su izbor hrane za one sa dijabetesom. Pokazalo se da dijete bogate vlaknima poboljšavaju nivo insulina, što banane čini odličnim izborom. Međutim, ugljene hidrate koji se nalaze u bananama potrebno je pažljivo zabilježiti.

Poboljšano varenje

Banane imaju sposobnost borbe protiv žgaravice, dijareje i zatvora. To je zato što su lake za varenje. Međutim, takođe treba napomenuti da 1% onih koji pate od refluksa kiseline smatraju da banane pogoršavaju problem. Ne rade za sve.

Pročitajte: LIKER OD BANANE – Recept za sve ljubitelje ovog voća

 Poboljšano raspoloženje i memorija

Banane su možda najsavršenija hrana za mozak na svijetu. Snabdijevajući mozak hranljivim materijama neophodnim za pravilno neurološko funkcionisanje, banane pomažu mozgu da reguliše raspoloženje i apetit, a istovremeno podržavaju važne kognitivne funkcije poput fokusa i pamćenja, pišu Novosti.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI