Četvrtak, 25 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetNeke sobne biljke bolje uspijevaju napolju nego u zatvorenom prostoru

Neke sobne biljke bolje uspijevaju napolju nego u zatvorenom prostoru

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Vrlo vjerovatno je svima koji bar malo poznaju biljni svijet jasno da se ne mogu sve biljke da uspijevaju na bilo kojem mjestu. Zeleni ljubimci znaju biti poprilično zahtjevni i jednostavno neće rasti ako im nije sve po volji.

Razlika je mnogo, a neke od najvažniji su geografski položaj i klima, iako smo u posljednje vrijeme svjedoci kako mnoge egzotične biljke uspijevaju i u našim krajevima. Kao i to da mnoge biljke iz našeg dijela svijeta uspijevaju negdje gdje bismo rekli da nikada neće uspjeti. Naravno, uzgoj svakojakih biljaka može biti ostvaren u dobro kontrolisanim uslovima. Svi ovi razlozi, a i mnogi drugi obično prave jednu jednostavnu podjelu biljaka na sobno i baštensko iako kako kaže James Wong neke sobne biljke bi bile puno sretnije napolju. U nastavku saznajte i zašto.

Kamelije

Ova podjela je dijelom posljedica naše percepcije “egzotičnosti” biljaka. Kad su kamelije tek stigle na britansku obalu, aristokrati su izgradili složene staklenike za njihovo uzgoj, pretpostavljajući da ih dalekoistočno porijeklo takođe mora učiniti osjetljivim na mraz. Tek kada su neki od tih staklenika propali, a biljke su i dalje cvjetale, shvatili su svoju grešku.

Pročitajte: Tri sobne biljke koje “liječe” vaš dom

Mesožderke

Isti zaključak može objasniti zašto se predivno čudesne vrste mesožderki, poput Sarracenija i venerinih muholovki, još uvijek prodaju u odjeljku kućnih biljaka u vrtnim centrima. Uprkos svom vanzemaljskom izgledu, ove vrste ne potiču iz tropa, već iz močvara Sjeverne Amerike i zahtijevaju prohladno, mračno razdoblje zimske hibernacije kako bi bile zdrave. Lako se mogu nositi s temperaturama od -15C. Bez toga gube snagu, a da ne spominjemo činjenicu da će im dodatna svjetlost i vlaga u vanjskom dijelu dati dodatni podsticaj. Zato ih za najbolje rezultate posadite uz rubove vanjskog ribnjaka ili u velike posude napunjene vodom bez rupa za drenažu.

Bonsai

Isto je i s bonsaijem, gdje ćete pronaći gomilu umjerenih i tropskih vrsta drveća koje naseljavaju kućne police. Vrlo je vjerojatno da japanski javori, borovi i brijestovi neće dobiti svjetlo koje im je potrebno u zatvorenom prostoru. Počeće to pokazivati ​​u roku od samo mjesec ili dva, a bez hladnog odmora zimi rijetko uopšte i prežive. Ako ipak želite zatvoreni bonsai, odaberite podokarpus i bićete zadovoljni rezultatima.

Pročitajte: Pet znakova koji ukazuju na truljenje biljke

I društveni mediji mogu posijati zabunu. Kad je vodeći uticajni autor stavio objave o maslinama u svojoj dnevnoj sobi, vrtni centri izvijestili su o povećanju potražnje za njima kao sobnim biljkama. Osim ako nemate staklenik s visokom tavanicom koji se zimi hladi, s ventilatorima i otvorima za veliki protok vazduha, stabla maslina najbolje je držati napolju. Većina dnevnih soba ima slabu svjetlost i zimsku toplinu koja daleko bliže oponaša podove tropskih prašuma od užarenog ljetnog sunca i hladnih zima koje ove mediteranske vrste trebaju.

Isto vrijedi i za većinu vrsta koje su naizgled teške za uzgoj u unutrašnjim prostorima. Mnoge “sobne biljke” takvog porijekla koje su na glasu da su nezgodne za uzgoj u zatvorenom prostoru mogu postati relativno jednostavne samo ako ih izbacite napolje. Nije loša stvar, zaista.

Izvor: jutarnji.hr

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI