Utorak, 20 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeNe služe samo kao ukras: EVO KOJE SU BLAGODATI DRŽANJA BILJAKA...

Ne služe samo kao ukras: EVO KOJE SU BLAGODATI DRŽANJA BILJAKA U KUĆI

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Biljke estetski obogaćuju naš prostor unoseći dio prirode u dom, uz njih se osjećamo pozitivnije i ugodnije, a dokazane su i njihove brojne zdravstvene dobrobiti

Idealan, a ujedno veoma koristan dodatak vašem domu su sobne biljke. Osim što pružaju osjećaj ugode i ukrašavaju vaš prostor, one pružaju mnoštvo zdravstvenih prednosti. Pretvarajući ugljični dioksid u kisik, poboljšavaju kvalitetu zraka, a dokazano je i kako prisutnost biljaka pozitivno utječe na dojam i osjećaj koji se stvara kod ljudi u prostoru u kojem borave.
Smanjuju stres

Biljke provjereno imaju smirujući uticaj na nas. One mogu smanjiti razinu stresa, jer osim što nas vizualno zadovoljavaju, potiču u nama osjećaj mira. Sama briga i radnja oko biljaka, njihovo zalijevanje i presađivanje, smještanje u prostoru nas dodatno relaksiraju. Pogled na njih pokreće našu kreativnost i inspiraciju. Brojna istraživanja su pokazala kako boravak u prostoru koji je okružen zelenilom povećava produktivnost i koncentraciju kod ljudi. Posebno se preporučuju osobama koje su pod stresom, u depresiji ili se bore s tjeskobom.

Pročitajte: Čuvarkuća i kopar – Možda ovo o njima ne znate?

Vazduh je kvalitetniji

Jedan od najvažnijih razloga zašto im posvetiti malo pažnje i truda jeste što one zauzvrat doprinose boljoj kvaliteti vazduha koji udišemo. Također, imaju važnu ulogu u oplemenjivanju prostora negativnim ionima, upijanju elektromagnetskih zračenja i kemijskih spojeva, doprinosu vlažnosti zraka, a listovi određenih biljaka mogu suzbiti i razne alergene i čestice zraka koje uzrokuju alergijske reakcije kod ljudi.

Idealna su dekoracija

Pomoću biljaka možete jeftino oplemeniti i promijeniti izgled vašeg doma. Grci i Rimljani su prvi počeli unositi cvijeće u domove. S biljkama nikada neće pogriješiti, ni kada je u pitanju dekoracija i ukrašavanje vašeg doma jer one su najprirodniji ukras koji vas nikada neće iznevjeriti ako o njima vodite adekvatnu brigu.

Predivan su poklon

Najljepši dar kojim nekome možemo popraviti raspoloženje jeste buket svježeg cvijeća ili biljka u lončanici. Neka vaš poklon zamiriše, zato uvijek birajte cvijet s mirisom koji bi se mogao svidjeti onome kome ga želite darovati. Ako dobro poznajete osobu kojoj želite pokloniti cvijet, potrudite se da on miriše tako da je podsjeti na lijepe uspomene.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI