Srijeda, 4 Oktobra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZemljišteČEST RAZLOG ZAŠTO BILJKE U BAŠTI NE NIČU ILI SE OSUŠE

ČEST RAZLOG ZAŠTO BILJKE U BAŠTI NE NIČU ILI SE OSUŠE

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

PH zemljišta koji je previše alkalan ili previše kiseo može spriječiti biljke da apsorbuju hranljive materije.

Dobro tlo je temelj uspješne bašte. U idealnom slučaju, tlo bi trebalo biti obogaćeno hranjivim sastojcima, imati uravnotežen pH i mrvičastu teksturu koja zadržava vodu, a u isto vrijeme je i provodi kako biljka ne bi počela da truli.

Kako da testirate pH vrednost zemljišta?

PH tla koji je previše alkalan ili previše kiseo može spriječiti biljke da apsorbuju hranljive materije. Generalno, većina biljaka preferira uravnotežen pH između 6 i 7,5. Međutim, nekim sortama je potrebna visoka kiselost (poput borovnica i azaleja), dok je drugim potrebno više osnovnog zemljišta (poput jorgovana i artičoka).

Pročitajte: 4 jednostavna koraka za testiranje pH vrijednosti zemljišta u bašti

Možete izabrati biljke koje će najbolje rasti u pH vrijednosti zemljišta koji imate, ali u međuvremenu možete testirati pH svog zemljišta da biste stekli ideju o tome kako stoje stvari u vašoj bašti.

Da biste testirali alkalnost:

Uzmite jedan uzorak zemlje 10 do 15 cm ispod zemlje, uklonite ostatke, sipajte u staklenu posudu i dodajte dovoljno vode da tlo postane blato. Dodajte ½ šolje bijelog sirćeta u teglu i promiješajte. Ako zapjenuša ili se pojave mjehurići, vaše zemljište je alkalno.

Da biste testirali kiselost:

Sledite iste korake kao gore, ali umesto toga dodajte ½ šolje sode bikarbone u teglu i promiješajte. Ako zapjeni ili se pojave mjehurići, vaše je tlo kiselo.

Neutralno zemljište

Ako ste oba testiranja obavili, a nijedno nije dovelo do reakcije mehurića, pH vašeg tla je u neutralnom opsegu.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI