Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaNE BACAJTE PETELJKE OD PAPRIKA - Evo kako ih domaćice koriste

NE BACAJTE PETELJKE OD PAPRIKA – Evo kako ih domaćice koriste

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

NE BACAJTE PETELJKE OD PAPRIKA – Od paprike možete da napravite razna jela, npr. da ih napunite, da ih dodate u bećarac, a svi najviše vole kada se ispeku ili se od njih napravi ajvar.

Ljeti je sezona ovog ukusnog povrća, ali zimi su one skuplje i nisu tako često na meniju. Pametni i ekonomični kuvari su smislili kako da ukus paprike bude u svim jelima.

Pročitajte: Džem od paprika – Za manje od pola sata gotov je namaz za pamćenje

Umjesto da peteljke od paprika bacate kada ih čistite vi ih spremite u kesu i stavite u zamrzivač. Da biste zimi obogatili svako jelo, izvadite peteljke iz zamrzivača i ubacite ih u hranu koju spremate. Koriste se kao začin. Mogu se dodati u supu, variva, meso…

Iz gotovog jela obavezno izvadite peteljke i bacite. Bilo koji obrok pripremljen od ovako neobičnog začina biće mnogo ukusniji i aromatičniji.

Pročitajte: Za šta je dobra crvena paprika

Zdravstvene prednosti paprika

Prema mišljenju nutricionista paprika ima brojne zdravstvene prednosti, koje ne bi trebalo zanemariti.

Osim primamljivog ukusa, imaju i posebne ljekovite osobine zbog kojih su dobrodošle za svaki obrok.

100 g svježe crvene paprike sadrži 92% vode, 6 grama ugljenih hidrata, 1 gram bjelančevina, 0,3 grama masti i 1,2 grama dijetetskih vlakana.

Paprika je izvrstan izvor vitamina A, C i B6. Dobar je izvor folne kiseline, dijetalnih vlakana, vitamina B2, pantotenske kiseline, niacina i kalijuma, vitamina K, mangana, vitamina B i magnezijuma.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI