Subota, 20 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiNaučnici stvorili vještački list

Naučnici stvorili vještački list

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Naučnici su prije nekoliko dana predstavili jedno vrlo zanimljivo otkriće koje bi nam, ako se usavrši, moglo pomoći u borbi sa zagrijevanjem planete.

Naime stvorili su vještački list koji može, bez zagađenja okoline, da proizvodi sintetičko gorivo, piše Science Alert.

Spomenuti “list koji stvara gorivo” sposoban je proizvoditi sinteizovani plin, mješavinu vodonika i ugljen monoksida.

Ta vrsta plina široko se koristi u proizvodnji raznih goriva, lijekova, plastike i gnojiva; do njega se može doći na više načina, ali se uobičajeno pravi od ostataka proizvoda od uglja ili naftnih materijala. Konačan proizvod je, vrlo često štetan za prirodu tj okolinu.

“Vještački list” je umočen u vodu i pokreće ga sunčeva svjetlost, a funkcioniše i za vrijeme oblačnog vremena i može da proizvede sintetizovani plin bez ispuštanja štetnih gasova u atmosferu stvarajući tako efekat staklene bašte .

“Možda niste čuli za sintetizovani plin, ali svaki dan konzumirate proizvode koji su napravljeni uz pomoć njega”, rekao je hemičar Ervin Rajnser sa Univerziteta Kembridž .

“Ako uspijemo da ga trajno proizvodemo na ovaj način, to bi moglo biti ključno pri uspostavljanju održive industrije hemikalija kao i samog goriva”, dodao je Ervin.

Iako je efikasnost vještačkog lista za sada vrlo niska, ona bi mogla da se poveća daljim istraživanjima, ulaganjem i usavršavanjem. Naučnici smatraju da se radi o jedinstvenoj kombinaciji materijala i katalizatora koja je bolja od drugih sličnih sistema.

“Niste ograničeni s tim da ovu tehnologiju možete koristiti samo u toplim krajevima ili tokom ljetnjih mjeseci. Možete je upotrebljavati od sumraka do zore bilo gde u svijetu“, rekao je Virdžil Andrei sa Univerziteta Kembridž.

Izvor: N1.hr

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI