Utorak, 23 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiSvjetski dan klimatskih promjena: "Čovjek može samo da se prilagodi prirodi"

Svjetski dan klimatskih promjena: “Čovjek može samo da se prilagodi prirodi”

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Danas se širom planete obeležava Svjetski dan klimatskih promjena.

Mnogi od nas vjeruju da su se vremenski uslovi drastično izmijenili. Često čujemo da umjesto četiri imamo dva godišnja doba, pa kada nas stručnjaci uvjeravaju da griješimo i da u prirodi sve ide svojim tokom, mi se pomalo ljutimo i mislimo da nešto kriju od nas.

Kako objasniti blage zime sa malo snijega, ljeta u kojima su kiše i oblaci češći od sunca, požare koji gutaju Amazoniju i Sibir, velike poplave, razorne zemljotrese…

Da li su se ovakve pojave događale i ranije, ali smo samo manje obraćali pažnju ili je priroda zaista promijenila ćud, u Jutru Prve televizije pokušao je da odgovori Nedeljko Todorović, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

On kaže da ovakvo toplo vrijeme nije karakteristično za oktobar i novembar, ali da to nije ništa neuobičajeno, i da su ovakve temperature zabeležene i pre 100 godina.

“Priroda ima svoj hod. Čovek tu ne može ništa bitno da promijeni, već samo da se prilagodi”, rekao je Todorović.

“Srednji datum poslednjeg dana sa temperaturom od 20 stepeni je 10. novembar. Što znači da taj datum nekad može da se završi krajem oktobra, a nekad i sredinom decembra. Sve je u okviru onoga što je već viđeno”, istakao je Todorović.

“Stručna javnost je podijeljena kada je u pitanju uticaj čoveka i emisije štetnih gasova na klimu. Jedni smatraju da čovjek svojim djelovanjem utiče na promjene, dok drugi, u čiju grupu spadam i ja, ne smatraju da čovjek utiče na promjenu klime. Ugljen dioksid nije gas koji može da utiče na promjenu temperature, to je vodena para. Nekoliko stotina puta veći efekat ima vodena para u odnosu na ugljen dioksid”, rekao je Todorović.

Izvor: B92

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI