Utorak, 18 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiNaučnici riješili čudan fenomen, sada se zna zašto vombati izbacuju izmet u...

Naučnici riješili čudan fenomen, sada se zna zašto vombati izbacuju izmet u obliku kocke

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Naučnici su konačno razriješili neobični fenomen vezan za izmet vombata.

Zahvaljujući međunarodnom istraživanju otkrili su zašto simpatični torbari imaju izmet u obliku kocke.

U istraživanju objavljenom u naučnom časopisu Soft Matter navodi se da se oblik kocke formira u crevima, a ne na izlazu, kako se ranije mislilo.

Časopis je produbio saznanja iz prvobittnog istraživanja predstavljenog na susretu Odeljenjaa za dinamiku tečnosti Američkog fizičkog društva u Džordžiji 2018. godine.

Dr Skot Karver, ekolog za divlje životinje pri Univerzitetu Tasmanija i jedan od autora istraživanja, izjavio je da su postojale šarolike teorije o kockastom izmetu, ali da ih niko nije testirao. Bilo je spekulacija da je analni sfinkter vombata u obliku kocke, da se izmet stisne između karličnih kostiju, ali i “kompletna besmislica” da vombati tapkaju fekalije u kockasti oblik nakon što ih izbace.

Projekat je nastao prije četiri godine kada je Karver secirao eutanaziranog vombata kog je udario automobil i primijetio kocke u zadnjem metru njegovih crijeva. Karver je tada pomislio kako se radi o neobičnom trenutku.

Zapanjujuće je to kada pomislite kako se proizvode kocke u mekanoj cevi, rekao je.

Ekipa istraživača u Australiji, uključujući vodećeg veterinara u Zoološkom vrtu Taronga Larija Vogelnesta, testirala je vlaknaste niti crijeva dok su fizičari u SAD-u sa sedištem u Institutu za tehnologiju u Džoordžiji kreirali matematičke modele kako bi simulirali proizvodnju kockica.

Tim je otkrio velike promjene u debljini mišića unutar creva, varirajući između dvije čvrste i dvije fleksibilnije regije.

Ritmičke kontrakcije pomažu u stvaranju oštrih uglova kockica, rekao je Karver.

U trenutku kada su predstavljeni preliminarni rezultati 2018. godine istraživači su vjerovali da postoje četiri ukočena i četiri fleksibilnija područja, ali konačno istraživanje potvrdilo je da crijevo vombata ima dva ukočena i dva fleksibilna područja.

Od 2018. godine australijski naučnici su proveli histologiju kao i CT pregled živog vombata i zaključili da promjene u debljini mišića, u kombinaciji s isušivanjem fekalija u debelom crijevu, daju prepoznatljivi oblik.

Na pitanje zašto baš vombati imaju ovu neobičnu karakteristiku, Karver kaže da prema jednoj teoriji, vombati, sa snažnim njuhom komuniciraju jedni sa drugima preko fekalija i da oblik izmeta sprječava da se fekalije otkotrljaju.

Također su otkrili da se fekalije u obliku kocke na nagibu od 8 stupnjeva valjaju daleko manje nego modeli sfernog oblika.

– Ovo je bilo jedno od neobičnijih projekata u kojima je Taronga imala prilike sudjelovati, pomalo otkačeno, ali daje odgovor na jako značajno pitanje, koje postavlja puno ljudi, rekao je Vogelnest.

Osim prednosti boljeg razumevanja samih vombata, Karver je rekao da je otkriće naglasilo novi način proizvodnje kockica unutar meke cevi, koje može da se primijeniti i na druga područja, poput proizvodnje, kliničke patologije i zdravlja probavnog sistema.

Izvor: b92

PROČITAJTE:

MLIJEKO OD KRMAČE HRANLJIVIJE OD KRAVLJEG – Evo zašto ga ne pijemo

HLJEB će vam biti SVJEŽ DANIMA, TAJNA je u ovom POVRĆU!

Bumbarov let – Tijelo preteško, a krila prekratka. Kako je to moguće?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI